;

Verbinding Culturen bij Capelse Culturen Ontmoeten Elkaar over Libanon

Op zaterdag 23 november 2019 was er weer een Capelse Culturen Ontmoeten Elkaar en deze keer over Libanon. Met 80 mensen bij elkaar werd het een prachtige avond die het doel absoluut bereikt heeft.

Capellenaar Kassem Taha kwam in 1995 noodgedwongen van Libanon naar Nederland. Al veel jaren doet Kassem veel werk voor andere in Capelle. Kassem begon de avond met een verhaal over Libanon. We leerden veel van hem die avond.
In de oudheid woonden in Libanon de Feniciërs die een bloeiende maritieme cultuur hadden tussen 2700 en 450 voor Christus. Het Fenicische alfabet ligt aan de basis van bijna alle moderne alfabetten.

Volgens één opvatting is het werelddeel Europa vernoemd naar de Fenicische prinses Europa uit de Griekse mythologie, die door de oppergod Zeus naar Kreta werd ontvoerd. Later betekende Europa het vasteland van Griekenland, en in 500 v.Chr. werd de betekenis uitgebreid naar gebieden in het noorden.

De Power Point presentatie voor de avond die het verhaal van Libanon vertelt is gemaakt door Sara, dochter van Kassem en Sarwat.

Ook was er een verhaal van Edward Maalouf, een Capelse Libanees, die ooit van 6 hoog naar beneden viel en in een rolstoel is beland. Hij vertelde het verhaal hoe hij als atleet nu uiteindelijk voor de Nederlandse Paralympische ploeg naar de Olympische Spelen gaat. En hoe zijn lichamelijke beperking hem zo veel gegeven heeft en hij daardoor zo veel kracht kreeg.

De derde spreker van de avond was Selwyn Timisela-Samallo, een Molukse Capellenaar en veteraan, die als Blauwhelm in Libanon op missie was. Selwyn vertelde het indrukwekkende verhaal over zijn tijd daar.

Als gebruikelijk bij Capelse Culturen Ontmoeten Elkaar werd Libanese muziek gedraaid in combinatie met enkele Nederlandse muziek. En natuurlijk Libanees eten en met elkaar dansen. Zo gaat het al bijna twee jaar en zo gaan we nog door tot eind 2020. In dit filmpje zien we Bilal El-Jeaid, nog een gast van de avond, die op luit speelde.