;

Goud voor Oud – Hoe het begon in 2017

Goud voor Oud

Goud voor Oud is in 2017 gestart als een ontmoetingsprogramma van 2 tot 3 uur voor ouderen waar herinnering, ontmoeting, informatievoorziening, (hersen-)activering en ontspanning centraal staat. Een uitvoering met vaste onderdelen, zoals een lezing over een steeds wisselend thema waarop de middag gebaseerd is, live muziek, ruimte om met elkaar te eten en drinken en met elkaar in gesprek te gaan.

Goud voor Oud, een programma dat het algemeen belang dient. Het doel van het programma: het bevorderen van de sociale cohesie, het vergroten van het persoonlijk netwerk, het tegengaan van eenzaamheid en tegelijkertijd het activeren van de hersenen. Het begon zoals het in 2022 nog steeds is –  een laagdrempelige en makkelijk toegankelijke activiteit waar senioren elkaar kunnen ontmoeten en waar iets uit kan ontstaan.

Het wisselende thema en de muziek doet mensen met elkaar laten praten over die thema’s en die muziek, via het ophalen van (gezamenlijke) herinneringen en ervaringen waardoor gesprekken ontstaan, waaruit nieuwe sociale contacten en zelfs nieuwe vriendschappen kunnen groeien doordat bijvoorbeeld mensen er achter komen een gezamenlijke achtergrond te hebben op gebied van muzikale voorkeur, het thema van de dag, (voormalige) woonomgeving, school ‘van vroeger’, werk of familie/kennissen.

Het ontmoetingsprogramma Goud voor Oud wordt in Capelle aan den IJssel sinds februari 2017 uitgevoerd. Het wordt uitgevoerd in woonzorgcentra en serviceflats. Deze beschikken over een faciliteit waar tussen de 50 en 100 vitale en minder-vitale mensen bijeen kunnen komen. Ook is er goede toegankelijkheid voor gehandicapten en mindervaliden, geschikte toiletten en een keuken. Goud voor Oud is ook – en niet in het minst – voor mensen die niet in die woonzorgcentra en serviceflats wonen. Het woonzorgcentrum of de serviceflat faciliteert de accommodatie.

Het aantal bezoekers gedurende 34 voorstellingen in 2017 bedroeg 2.192 ouderen een gemiddelde van 64 bezoekers per uitvoering. De drukst bezochte middag had 115 bezoekers, dat was in woonzorgcentrum De Vijverhof aan de Reigerlaan in het centrum van Capelle.

De Vijverhof 11 november 2017

In 2017 zijn 12 verschillende thema’s gepresenteerd, in alle gevallen door Stichting Sonrisa Rijnmond deels bedacht en deels ontworpen in samenwerking met de organisaties en andere partners:

– Natuur in Capelle via foto’s uit Capelle en vooral de omgeving van De Vijverhof, door Ruud Sterk van Stichting Natuurvrienden Capelle,
– Grootmoeders Tijd van het Streekmuseum Krimpenerwaard,
– Veiligheid in en om het huis door Handhaving Capelle
– De veranderingen in en rond winkelcentrum De Koperwiek met wethouder Dick van Sluis + delegatie,
– Rotterdam, toen en nu via een eigen presentatie van foto’s,
– Beweging in en om het huis door Sportief Capelle,
– De Wondere Wereld van de Wolken, door Radio Capelle weerman Jan Dekker,
– Hoe maak je een film, door Filmgroep Capelle,
– Herfst in Capelle via een fotoreportage van Yvonne Commijs,
– Het Rotterdams Trammuseum over de historie van de Rotterdamse tram en metro
– De Stad van de Toekomst en hoe leven we daarin, door Louis Bekker van Siemens Nederland,
– De historie van Diergaarde Blijdorp, door rondleider John van Sliedregt.

Goud voor Oud wolken                          Trammuseum in Goud voor Oud

Goud voor Oud          Goud voor Oud

Ook voor 2018 werden nieuwe thema’s bedacht en ontworpen in samenwerking met organisaties en andere partners zoals een nieuwe van het Streekmuseum Krimpenerwaard over de geschiedenis van de IJssel, de dijken en bewoning, bedrijvigheid etc. er omheen, en een fotoreportage van de lente in en rond Capelle/De Vijverhof door Yvonne Commijs.

Op de nieuwjaarsreceptie voor 2018 van Gemeente Capelle aan den IJssel in het Capelse Isala Theater werd op 10 januari 2018 voor ruim 450 gasten een video vertoond waarin het college van burgemeester en wethouders terugblikte op 2017. De burgemeester en elke wethouder lieten onderwerpen zien vanuit hun portefeuille.

Goud voor Oud is gekozen door toenmalig D66 wethouder Josien van Cappelle om in deze video opgenomen te zijn en daar is Stichting Sonrisa Rijnmond enorm trots op. Op 9 november 2017 kwam de filmploeg bij de uitvoering op de locatie Schinckelhove waar Stichting RoMeO een lezing hield over het Rotterdams Trammuseum en zanger John van Krimpen een muziekoptreden verzorgde. Vanaf minuut 04.12 in de video is het te zien.

Leuk !!

Een overzicht van Goud voor Oud data en locaties voor 2022 staat hier.

Shantykoor Albatros bij Goud voor Oud