Thema: Oud Rotterdam
aangeboden door
Rob Nieuwveld en René van de Kamp
Stichting Sonrisa Rijnmond
Deze keer gaat het over Oud Rotterdam.
Hier een filmpje uit ongeveer 1923-1927. U ziet binnenvaartschepen bevolkt met families en vol van activiteiten bij de Oude Haven en het Bolwerk. De draaibare Koningsbrug of Vierleeuwenbrug. Kinderen vermaken zich op een sleperswagen. De Nieuwe Maas wordt druk bevaren door vrachtschepen en stoomsleepboten. Het Heen en Weer pontje vaart naar het Noordereiland.
Nog een filmpje van vooroorlogse beelden, zoals die van de eerste Diergaarde Blijdorp toen die nog in het centrum was.
De volgende foto is het pas voltooide stadhuis en het laatste stukje van de Coolsingel dat nog niet was gedempt, dit is uit 1920, honderd jaar geleden.
Hieronder ziet u een foto uit 1933 van de Bergweg. Weet u iets van de Bergweg of omgeving te vertellen? In welke wijk is het?
Weer een filmpje met oude foto’s, geniet en vertel er iets over als het voorbij is, of stop het even.
Kent u dat beeld, dat je ergens in een etalage de krant kon lezen? De Witte de Withstraat was een omgeving met veel kranten redacties. Daar kwam men bij elkaar om als eerste de nieuwe krant te zien.
De Bijenkorf zoals die er nu staat op die plek was niet de eerste. Deze foto laat zien hoe de eerste Bijenkorf er uitzag. In 1930 werd het ‘modernste warenhuis van Europa’ geopend aan het Van Hogendorpsplein, op de plaats van het huidige Churchillplein. Dat is die op deze foto te zien is.
In 1940 is het door het bombardement zwaar beschadigd. Het deel dat overeind stond werd op 22 januari 1941 weer in gebruik genomen en zou tot 13 maart 1957 dienst doen. In de wederopbouwplannen was geen plaats meer voor de oude Bijenkorf. Het gebouw stond in de weg om het ‘venster op de rivier’ creëren om het contact tussen de stad en de rivier te herstellen.
Het andere warenhuis, C&A, is ook al heel lang in Rotterdam. Bijna 100 jaar. Deze foto is van 1924. De C&A had toen 25 etalages. Na de 2e wereld oorlog kwm hier V&D in.
De Binnenrotte in 1870. Dit is waar al heel lang de markt is en waar de trein reed. Het dempen is bezig en was juist in 1870 goedgekeurd.
Een opmerkelijk bericht in het Algemeen Handelsblad van 31 mei 1871:
“Bij de uitgraving van den bodem der Binnenrotte te Rotterdam, ten behoeve der werken voor den Staatsspoorweg, is gevonden een goed geconserveerd gebleven wervel van een walvisch, die thans tot wetenschappelijk onderzoek in handen is gesteld van den heer van Bemmelen, directeur der Rotterdamse Diergaarde. “
Misschien achtergelaten door vissers?
Dit is de Binnenrote vele jaren later.
Nog een filmpje van Rotteram, deze is uit de jaren ’60. Wat herkent u?
Om de rivier de Maas over te komen waren allerlei mogelijkheden. Kent u dit veer in de buurt van de Veerhaven en herkent u de schepen aan de overkant?
En waar is dit? Weet u nog wanneer u hier voor het eerst kwam? How oud of jong was u toen?
Tijd voor muziek. Gerard Cox zingt over Rotterdam
De volgende foto is van Zuid en wel de Putselaan en u ziet het treintje rijden, wat was de bijnaam?
In welke wijk was de beroemde veemarkt van Rotterdam?
De markt stond er twee dagen in de week. Maandag was de dag voor schapen en varkens en op dinsdag stonden er koeien en paarden de koop. De meeste verkochte dieren waren bestemd voor consumptie en werden na verkoop vrijwel meteen geslacht in het openbare slachthuis aan de Boezemstraat.
De geschiedenis van de veemarkt die teruggaat tot 1867 is mooi weergegeven met beeld in het volgende filmpje:
Zo zag een wachthuisje van de RET dat toen nog RETM heette er uit in 1916.
Een mistige dag langs de Parkkade aan de Maas. De straat is onderdeel van het Park bij de Euromast en ontstond bij de totstandkoming van dit stadspark. De straat vormt dan ook de zuidelijke grens van het park. Op de straat komt de fietstunnel uit van de Maastunnel. Ook staat hier een van de karakteristieke ventilatiegebouwen van de tunnel. Het bekende restaurant Parkheuvel kijkt uit over de Parkkade en de Nieuwe Maas
Hier een luchtfoto van dat park. U ziet gelijk een deel van de haven. Rechts een schip waar ooit de Holland Amerika Lijn lag duizenden mensen vervoerde. Linksboven kunt u de Kralingse Plas zien. Rechtsboven de Van Brienenoord Brug en daar achter begint Capelle.
De mooie Oostzeedijk ergens rond 1930 denken wij.
De Oostzeedijk is een straat van circa 1,2 km lang in de Rotterdamse wijk Kralingen. De Oostzeedijk begint bij het Oostplein en gaat in het zuiden over in de Honingerdijk die tegenwoordig na 500 meter uitkomt op de Maasboulevard. Voorheen was hier een wandelpark genaamd de Oude Plantage.
De Oostzeedijk en de Honingerdijk maken deel uit van Schielands Hoge Zeedijk, de dijk die in de 12e eeuw werd aangelegd om het gebied tussen Gouda, Leiden en Rotterdam tegen overstromingen te beschermen. In 1960 werd de Maasboulevard als zwakste schakel in de waterkering opgewaardeerd. Een 16e-eeuwse herberg In den Rustwat werd bij deze ingreep enkele honderden meters verplaatst tot aan de randen van de voormalige buitenplaatsen Woudestein en Trompenburg.
De Oostzeedijk kruist bij het Oostplein met de Slaak en zuidelijker met de Willem Ruyslaan, alwaar een viaduct over de Beneden Oostzeedijk heen is gebouwd. De Voorschoterlaan, de Avenue Concordia en de Hoflaan lopen dood op het steile talud.
Tot zover deze presentatie. We hopen dat u het leuk vindt.