;

Goud voor Oud privé 30 maart 2020 – Verhaal en Muziek

Thema: Verhaal en Muziek (deel 1)

aangeboden door
Rob Nieuwveld en René van de Kamp
Stichting Sonrisa Rijnmond

Hier is een aantal muziekvideo’s die u kunt zien door in het plaatje te klikken met de muis

De eerste is Wim Sonneveld – Het Dorp
De Nederlandse tekst is geschreven in 1965 door Friso Wiegersma (onder het pseudoniem Hugo Verhage), de partner van Sonneveld.

Sonneveld zingt emotioneel over Wiegersma’s “dorp” bij het weerzien van het door de vooruitgang gehavende Deurne. De bekende regel uit het lied, En langs het tuinpad van mijn vader, verwijst naar het pad naast het ouderlijk huis van Wiegersma, het tegenwoordige gemeentemuseum De Wieger aan de Oude Liesselseweg in Deurne. Dit pad kreeg op 14 oktober 2008 de officiële naam Het tuinpad van mijn vader
Wat is voor u Het Dorp in uw leven?

De volgende is een optreden van Gerard Cox samen met het Metropole Orchestra o.l.v. Arjen Tien vanuit Muziekcentrum Vredenburg tijdens het hommageconcert voor de in 1988 helaas te vroeg overleden componist, arrangeur en dirigent Rogier van Otterloo.
Houdt u van muziek van klassieke orkesten?

U gaat kijken naar Liesbeth List, geboren als Elisabeth Dorothea (Elly) Driessen (Bandoeng 12 december 1941 – Soest, 25 maart 2020 ).
In 1962 trad ze voor het eerst op in televisieshows, onder meer in een televisieshow van Rob de Nijs en in de talentenjacht Nieuwe Oogst. Ramses Shaffy vroeg haar mee te werken aan Shaffy Chantant, wat een groot succes werd. Met Shaffy zou ze jarenlang muzikaal optrekken. Ze was naar eigen zeggen “smoorverliefd” op hem, maar hij viel op mannen. In 1965 nam ze deel aan het jaarlijkse Songfestival van Knokke, waar List veel succes oogstte en ook het buitenland interesse kreeg. In 1966 werd de internationale televisieshow Liesbeth Internationaal in vele landen uitgezonden.
List overleed op 25 maart 2020 op 78-jarige leeftijd tijdens haar slaap in haar woonplaats Soest.
Hoe herinnert u zich Liesbeth List?

Rob de Nijs kreeg in december 2012 als eerste artiest een eigen portret in Carré. Het portret is geschilderd door Dora Carpentier.
In december 2018 ging de documentaire ‘’Niet Voor Het Laatst’’ in première, waarin regisseur Leon Verdonschot het leven en werk van De Nijs portretteerde.
Een icoon in de vaderlandse popgeschiedenis, die in 2019 bekend maakte dat hij de ziekte van Parkinson heeft. Maar hij stopt nog lang niet met muziek maken!

The Sound of Music is een musicalfilm uit 1965, met Julie Andrews in de hoofdrol. Het is een gedramatiseerd verhaal over de familie Von Trapp die in de oorlog Oostenrijk wil ontvluchten.
Hoewel de familie Von Trapp in de film lopend via de Alpen de grens oversteekt, liepen zij in werkelijkheid naar het plaatselijke spoorwegstation en namen zij de eerste trein naar Italië. Vanuit Italië vlogen zij naar Londen met als uiteindelijke reisdoel de Verenigde Staten. Salzburg ligt op enkele kilometers afstand van de Oostenrijks-Duitse grens, maar de afstand tot de grens met Zwitserland of Italië is te groot om lopend over te steken. Als het gezin via de bergen was ontsnapt, zou het in Duitsland zijn uitgekomen.
Kent u de film?

De volgende muziek is van Vera Lynn van het Grand Gala du Disque 1962.
De introductie komt van Willem Duys.
Keek u vaak naar Voor De Vuist Weg, met de viskom?
Kent u de muziek van Vera Lynn?

Als afsluiting van deze serie Anneke Grönloh.
Op 19 december 1959 wint Anneke Grönloh het Cabaret der onbekenden, een destijds bekende talentenjacht. De finale wordt op televisie uitgezonden en de hoofdprijs is een platencontract. Haar winnende lied Ma, he’s making eyes at me wordt later een hit voor haar in het buitenland. Ze neemt een Nederlandse versie op onder de titel Ma, hij wil zo graag een zoen. In juli 1962 neemt ze samen met onder anderen Mieke Telkamp en Milly Scott deel aan het Songfestival van Knokke. Daar zingt ze voor het eerst haar nieuwe single Brandend Zand. Het nummer komt vanuit het niets in de maandelijkse hitlijst van Muziek Parade binnen op nummer 1 en blijft daar 2 maanden staan, totdat het van die plek verdreven wordt door haar nieuwe plaat Paradiso.
Wie is voor u de beste Nederlandse zangeres?


We hopen dat u plezier beleeft hieraan.