Thema: Annie M.G. Schmidt
aangeboden door
Rob Nieuwveld en René van de Kamp
Stichting Sonrisa Rijnmond
Deze keer gaat het over Annie M.G. Schmidt. Wat is het eerste dat u te binnen schiet bij het lezen van de naam?

Annie M.G. Schmidt is geboren in Kapelle, 20 mei 1911 en overleden in Amsterdam, 21 mei 1995 en werd in Nederland en Vlaanderen vooral beroemd met kinderboeken als Pluk van de Petteflet (1971) en Abeltje (1953), series kinderverhalen als Jip en Janneke (1952-1957) en kinderversjes als Dikkertje Dap (1950) en Het Beertje Pippeloentje (gebundeld in 1958). Generaties Nederlanders zijn met haar poëzie en verhalen opgegroeid, waardoor haar werk tot het collectieve geheugen van naoorlogs Nederland is gaan behoren.
Annie M.G. Schmidt was de dochter van Johannes Daniël Schmidt, sinds 1909 predikant in Kapelle, en Geertruida Maria Bouhuijs. Ze werkte aanvankelijk als bibliothecaresse, onder meer in Amsterdam. In november 1940 behaalde ze het directeursdiploma van de Centrale Vereeniging voor Openbare Leeszalen en Bibliotheken. Een jaar later solliciteerde ze in Deventer en Vlissingen. Ze werd aangenomen in Vlissingen als directrice van de stadsbibliotheek. Na de Tweede Wereldoorlog werkte ze in 1946 als documentaliste en later, tot 1958, als redactrice bij de Amsterdamse krant Het Parool.
Ja zuster, nee zuster werd door de VARA uitgezonden tussen 1966 en 1968. De teksten werden geschreven door Annie M.G. Schmidt, die voor de liedjes samenwerkte met Harry Bannink. Op 3 september 1966 was de eerste uitzending. De laatste van twintig afleveringen werd op 7 september 1968 uitgezonden. Hoeveel heeft u er gezien?
Bij Ja zuster, Nee zuster waren de volgende hoofdrolspelers
- Zuster Klivia – Hetty Blok
- Gerrit de inbreker / Opa van Gerrit – Leen Jongewaard
- De ingenieur – Piet Hendriks
- Boze Buurman Boordevol – Dick Swidde
- Jet, pruikenmaakster – Carla Lipp
- Bertus – John Kuipers
- Bobby – Barrie Stevens
- Lorre – stem van Piet Ekel

Hier is Annie M.G. Schmidt zelf in enkele interviews:
Het volgende komt uit de TV serie Annie M.G.
Een heel mooi liedje is Ik Ben Er Nog, hier gezongen door Jenny Arean
Kent u Puk van de Petteflet? Dit boek, dat in 1971 verscheen, gaat over een jongetje genaamd Pluk. Hij rijdt rond in een rood kraanwagentje en beleeft samen met onder meer het meisje Aagje en de familie Stamper allerlei avonturen.

Het liedje ‘Op een mooie pinksterdag’ komt uit de musical ‘Heerlijk duurt het langst’ van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Hier de versie gezongen door Leen Jongewaard en André van den Heuvel tijdens de uitreiking van de Televizierring in 1968.
Misschien kent u de verhaaltjes en liedjes van Jip en Janneke? Hier is eerste een verhaaltje en dan een liedje.
Annie M.G. Schmidt schreef ook met Harrie Bannink de musical Heerlijk duurt het langst, in 1965. Begin jaren zestig namen de producenten John de Crane en Piet Meerburg contact op met Annie M.G. Schmidt met het verzoek of zij de Franse musical La plume de ma tante voor hen wilde vertalen naar het Nederlands. Schmidt gaf aan dat zij niets vertaalde zolang ze zelf nog ideeën zou hebben (alhoewel dat toen nog niet het geval bleek te zijn). Daarop brachten De Crane en Meerburg een bezoek aan Schmidt, waarop het eerste idee ontstond voor een samenwerking die uiteindelijk leidde tot de musical Heerlijk duurt het langst.
Als afsluiter een liedje uit Pension Hommeles, een Nederlandse ‘serie muzikale blijspelen’, die oorspronkelijk tussen 5 oktober 1957 en 5 april 1959 werd uitgezonden. De serie wordt algemeen beschouwd als de eerste echte Nederlandse televisieserie.
We hopen dat u genoten heeft. Fijne dag gewenst.