;

Goud voor Oud privé 7 mei 2020 – Verhaal en Muziek

Thema: Verhaal en Muziek (deel 2)

aangeboden door
Rob Nieuwveld en René van de Kamp
Stichting Sonrisa Rijnmond

Hier is een aantal muziekvideo’s die u kunt zien door in het plaatje te klikken met de muis.

Teddy Scholten, geboren in Rijwijk 11 mei 1926 en overleden 8 april 2010, was een Nederlandse zangeres en presentatrice. Ze won in 1959 het Eurovisiesongfestival in Cannes met het lied ‘n Beetje.
Teddy Scholten trad op in het radioprogramma De bonte dinsdagavondtrein van de AVRO met liedjes die door Henk Scholten waren geschreven.
Van 1955 tot 1960 trad ze op als “gastvedette” in het televisieprogramma De Snip en Snap Revue van de AVRO.
Weet u nog wie Snip en Snap waren?

De echte naam van Rudi Carrell is Rudolf Wijbrand Kesselaar. Hij was een entertainer, zanger, showmaster, filmproducent en acteur. Als tv-persoonlijkheid werd hij voornamelijk in Duitsland zeer populair.

Hij trad in 1955 voor de AVRO wekelijks in het radioprogramma De bonte dinsdagavondtrein op. Carrell brak in 1959 ook op de televisie door met de Rudi Carrell Show. Hij werd nationaal bekend door zijn deelname aan het Eurovisiesongfestival van 1960 met het liedje Wat een geluk.

Keek u op TV naar Rudi Carrell en zo ja, wat herinnert u zich nog daarvan?

Met De Damrakkertjes zong hij het volgende liedje.

De Damrakkertjes was een kinderkoor dat ontstond in 1957 met de naam kinderkoor “Zingende Jeugd”. Platenmaatschappij Philips wist dit koor al snel te vinden en de eerste plaatopnames volgden, zoals het bekende “Zing ze maar mee”. Philips vond “Zingende jeugd” echter geen klinkende naam. Een van de medewerkers van het platenbedrijf kwam op het idee om het koor om te dopen tot “De Damrakkertjes” (naar het in Amsterdam gelegen Damrak).
Met de komst van jeugdtelevisie, waren er ook tv-series die een (begin)tune nodig hadden. Ook hier konden De Damrakkertjes hun bijdrage leveren. Dat waren o.a. Swiebertje, Pipo de Clown en Flipper. 

Swiebertje is de titel van een reeks Nederlandse kinderboeken, vanaf 1936 geschreven door John Henri uit den Bogaard, en van een Nederlandsetelevisieserie die op de boeken gebaseerd is, uitgezonden door de NCRV in de jaren 60 en 70.

U kent vast nog wel de hoofdrolspelers. Swiebertje, Bromsnor en…?

Misschien tijd voor een kopje koffie? Hier is even tussendoor een aflevering van Swiertje voor u. Deze duurt 46 minuten. Om van te genieten tussen de muziek door.

In 1951 vormde Ad van de Gein (piano) met Tonny More (gitaar) en Carel Alberts (contrabas) het Cocktail Trio. Het Vlooiencircus werd een hit in 1965. Andere succesvolle nummers zijn KangoeroeBatje Vier (“Leve de man die het bier uitvond”), KadewaskaGrote BeerDe hele wereld alleen van ons (een cover van Chuck Berry’s compositie No Particular Place To Go) en Wie heeft de sleutel van de jukebox gezien?André Meurs is de schrijver van diverse liedjes van het Cocktail Trio.

De Selvera’s vormden een Nederlandstalig schlagerduo uit Weert dat in de jaren 50 en 60 herhaaldelijk de hoogste regionen van de Nederlandse hitlijsten behaalde en meer platen verkocht dan veel rock-‘n-rollartiesten. De Selvera’s bestonden uit de zusjes Mieke en Selma Jansen.
In 1954 werd het duo opgericht, nadat Selma eerst enkele jaren in Helma en Selma gezongen had. Mieke trad al op als zangeres Vera en door samentrekking van de beide namen ontstond De Selvera’s. Door goed productiewerk braken ze twee jaar later door met het lied Twee reebruine ogen, hun eerste single, die meteen de vierde plaats in de hitparade haalde. Hun grootste succes werd het jaar daarop gelanceerd, namelijk De postkoets.

The Everly Brothers, bestaande uit de broers Isaac Donald (Don) Everly (1937) en Philip (Phil) Everly (1939–2014), vormden een Amerikaans zangduo, dat zijn grootste succes kende in de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw. Ze werden behalve door rock-‘n-roll ook beïnvloed door popmuziek en country. The Everly Brothers zijn vooral bekend geworden door de harmonieuze zangpartijen.
Bye Bye Love was een enorme hit in 1957. Wake Up Little Suzie kwam daarna en nog veel meer.
Heeft u een favoriet liedje van de Everly Brothers?

Dino Paul Crocetti beter bekend onder zijn artiesten naam “Dean Martin” is geboren op 7 juni 1917 in Steubenville, Ohio. Hij was de zoon van een kapper die was gemigreerd uit Italië. Zo sprak hij alleen Italiaans totdat hij vijf jaar was en op school werd hij vaak gepest om zijn gebroken Engels, uiteindelijk stopte hij met school.
Voordat hij als zanger aan de slag ging werkt hij de meest verschillende baantjes af, zo ging hij op zijn zestiende werken in een staalfabriek.
In eerste instantie noemde hij zichzelf Dean Martini. Later ging de i eraf.

De uit armoedige omstandigheden afkomstige Frank Sinatra wilde eerst journalist worden, maar koos uiteindelijk later toch voor een carrière als zanger toen hij Bing Crosby had gehoord op de radio. Zijn eerste successen oogstte Sinatra als lid van de zanggroep “The Hoboken Four”, die in 1937 met de song “Night and Day” winnaar van een radio-amateurwedstrijd werd.
Na een korte periode met James sloot hij zich aan bij het Tommy Dorsey Orchestra, en na zijn debuut met hen in 1940 werd hij beroemd als zanger. Hij had een grote aantrekkingskracht op de tieners van die tijd (de zogenoemde bobby soxers), die een heel nieuw publiek waren voor populaire muziek. Deze muziek was tot dan toe voorbehouden aan volwassenen, en Sinatra werd zo het eerste tieneridool.
Reeds in het midden van de jaren veertig wist de Amerikaan de massa’s te betoveren. In meer dan 2.000 fan-clubs waren meer dan 40 milljoenen fans georganiseerd, en in oktober 1944 wilden ongeveer 30.000 teenagers bij een concert aanwezig zijn, dat “The Voice” – zoals Sinatra genoemd werd – in de Paramount-bioscoop aan de Times Square in New York gaf..
De politiek sterk geëngageerde musicus, die steeds weer in schandalen en affaires verstrengeld raakte, werd nog in januari 1998 voor zijn levenswerk met de American Music Award onderscheiden.

Frank Sinatra of Dean Martin, welke vindt u beter?

De Spelbrekers was een in 1945 opgericht Nederlands zangduo bestaande uit Theo Rekkers (24 april 1924 – 20 april 2012) en Huug Kok (19 februari 1918 – 27 oktober 2011).

De heren hadden elkaar in 1943 ontmoet in de Duitse munitiefabriek waar ze tewerkgesteld waren. In 1956 braken ze door met het liedje Oh, wat ben je mooi. In 1962 werden ze uitgezonden naar het Eurovisiesongfestival met het liedje Katinka. Dat kreeg op het songfestival geen enkel punt, maar werd wel een grote hit in Nederland.

In de jaren zeventig werden Kok en Rekkers de managers van André van Duin, waardoor hun eigen zangcarrière op een laag pitje werd gezet. In 1975 hield het duo na dertig jaar op te bestaan.

Harry Belafonte werd geboren in New York en groeide op in Harlem. Van 1935 tot 1940 woonde hij met zijn moeder in haar vaderland Jamaica. Na zijn terugkeer naar New York volgde Belafonte de George Washington High school. Vervolgens ging hij bij de Amerikaanse marine, waar hij diende tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aan het eind van de jaren veertig nam hij acteerlessen. Hij begon zijn carrière als jazzzanger in nachtclubs waar ook muzikanten als Charlie Parker, Miles Davis en Max Roach actief waren. Met zijn goede vriend en gitarist Millard Thomas maakte hij zijn debuut in de Village Vanguard. Later raakte Belafonte steeds meer geïnteresseerd in de Amerikaanse volksmuziek. In 1952 tekende hij een contract bij platenmaatschappij RCA Victor.

Harry Belafonte was van 1948 tot 1957 getrouwd met psychologe Marguerite Byrd. Samen kregen zij twee dochters. In 1957 trouwt hij met actrice en danseres Julie Robinson. Zij hebben samen een zoon en een dochter. Na een huwelijk van 47 jaar gingen Belafonte en Robinson uit elkaar in 2004. In april 2008 trouwde Belafonte voor de derde keer met fotografe Pamela Frank. Hij woont in het dorp Chatham in de staat New York.

Hield u van deze muziek?

Doris Day, geboren als Doris Mary Ann Kappelhoff, werd als filmster en zangeres wereldberoemd in de jaren 50 en 60. Ze had het imago van the girl next door. Aan haar bekendste liedje had ze zelf een hekel. Dat was Que Sera, Sera (Whatever Will Be, Will Be) uit Hitchcocks The Man Who Knew Too Much.

Van 1968 tot 1973 speelde ze in de televisieserie The Doris Day Show, die in de jaren zeventig ook in Nederland op het scherm kwam. In 1985/1986 kwam ze terug op de buis in een praatprogramma over het wel en wee van dieren, Doris Day’s Best Friends. Day ontving daarin gasten/vrienden uit Hollywood, evenals dierenspecialisten en (huis)dieren.

Harry Webb is de echte naam van Cliff Richard. Hij werd geboren in India en koos zijn artiestennaam in 1958. Zijn eerste nummer Move It was eigenlijk het b-kantje van een cover namelijk het nummer Schoolboy crush, maar Radio Luxemburg koos voor deze kant en het kwam op de tweede plaats terecht in de Britse hitlijst. In 1999 scoorde hij zijn laatste nummer 1-hit in Engeland met The Millennium Prayer. Hij heeft in de jaren 50, 60, 70, 80, 90 en 00 in de Nederlandse en Belgische hitlijsten gestaan.

Zijn carrière werd in de beginjaren geïnspireerd door Elvis Presley. Zijn begeleidingsgroep heette eerst The Drifters, maar omdat er in de VS al een band bestond met die naam werd dat The Shadows. Het was tot 1969 zijn vaste begeleidingsgroep. Meer dan 260 miljoen platen gingen van hem over de toonbank.

Hij vertegenwoordigde tweemaal het Verenigd Koninkrijk op het Eurovisiesongfestival met de nummers Congratulations in 1968 en Power To All Our Friends in 1973, waarmee hij respectievelijk de tweede en de derde plaats behaalde.

Howard Andrew (Andy) Williams was een Amerikaanse zanger uit het lichte genre, ook wel behorend tot de zogeheten crooners. Hij is een aantal jaar gehuwd geweest met de zangeres en actrice Claudine Longet. Williams had van 1962 tot 1971 zijn eigen show op de Amerikaanse tv. Hij had ook een eigen theater, The Moon River Theatre in Branson in de staat Missouri. Andy Williams vergaarde gedurende zijn zangcarrière 18 gouden platen en 3 platina platen. Enkele van zijn grootste hits zijn Moon RiverLove StoryHappy HeartCan’t Take My Eyes Off You en de grote kersthit It’s The Most Wonderful Time Of The Year. Ook zeer bekend en geliefd is zijn versie van Music to Watch Girls By.

Williams leed sinds 2011 aan blaaskanker. Op 19 juli 2012 klonk het nog dat Williams goed herstelde en zich elke dag beter voelde en in september alweer kon gaan optreden. Williams kon de ziekte echter niet de baas en overleed uiteindelijk op 25 september 2012 aan de gevolgen ervan

Dave Brubeck maakte in zijn lange carrière deel uit van verschillende formaties maar werd vooral bekend met zijn Dave Brubeck Quartet, een jazzformatie die experimenteerde met ongebruikelijke maatsoorten. Brubeck speelde vanaf 1951 in deze groep, samen met saxofonist Paul Desmond, bassist Eugene Wright en drummer Joe Morello.

De beroemdste opname van Brubeck is Take Five. Dit nummer, een compositie van Paul Desmond, werd opgenomen in 1959. De titel verwijst naar de opvallende 5/4-maatsoort waarin het geschreven is. Het nummer bevat ook een bijzondere drumsolo van Morello.

We hopen dat u plezier heeft beleefd hieraan.