Aangeboden door
Rob Nieuwveld en René van de Kamp
Stichting Sonrisa Rijnmond
Veel mensen die deze pagina’s lezen vragen ons om iets over Rotterdam te vertellen en dan het liefst over de wijken. Hier de tweede van deze serie, over het Oude Noorden inclusief het Liskwartier. Hier een overzicht en excuus voor de kleine letters.

In dit verhaal beginnen we aan de kant van de Noordsingel, wat de Agniesebuurt scheidt van het Oude Noorden.
Rond 1860 werd het Singelplan van Rose gerealiseerd met de Noordsingel met een slinger bij het Noordplein naar de Crooswijksesingel als belangrijk onderdeel.Toen begon ook de verstedelijking ten noorden van de singel. De gevangenis uit 1872 lag oorspronkelijk buiten de bebouwde kom van Rotterdam. De bebouwde wijk zoals u die kent was er nog niet. De gevangenis stond eenzaam in de polder. Na 1877 werd het plan gerealiseerd om woningen te bouwen en daardoor staat de gevangenis midden in de wijk.
Het gerechtsgebouw rond 1902

Een blik binnen de buitenmuren van het gerechtsgebouw en gevangenis.

De fraaie Noordsingel was vanaf het begin al een mooie wandelpromenade.

De Noordsingel vormt samen met de Bergsingel “een groene long” in het dichtbebouwde Oude Noorden. De oude bebouwing is grotendeels bewaard gebleven. Afgezien van het tramverkeer (Tramlijn 4) is de Noordsingel een rustige straat met enige interieur- en antiekwinkels en horecagelegenheden. In 2013 en 2014 was het Erasmus University College gehuisvest in het gerechtsgebouw, voordat deze opleiding van de Erasmus Universiteit haar intrek nam in de voormalige Gemeentebibliotheek aan de Nieuwemarkt.
Hieronder aan de voorzijde is de Hofdijk, voorbij de Katshoek. Later kwam daar de Heer Bokelweg.

Diezelfde Hofdijk gezien van de andere zijde. De straat links is de Rottestraat en komt uit bij de Rechter Rottekade.

Rotterdam bouwt altijd mooie bruggen over de singels. U kent die van de Heemraadssingel misschien, deze is vergelijkbaar, over de Noordsingel.


Vanaf de Noordsingel kom je uit op de Bergweg. Hier een foto uit 1944. Kent u deze omgeving en weet u dan ook dat op beide hoeken links en rechts altijd een café gevestigd was?

Nog eens de Bergweg van verderaf die hoek genomen.

Het oude Bergweg ziekenhuis.

Richting Gordelweg aan de buitenkant van het Oude Noorden ligt de Heer Vrankestraat. In 1927 reed hier nog een trammetje.

Terug de wijk in komen we bij de brede en lange Soetendaalseweg. Tramlijn 4 en 8 komen hier voorbij.

De Bloklandstraat is in wederopbouw. Vorig jaar en dit jaar zijn huizen gesloopt en komen er nieuwe voor terug.
Zo was het vroeger. Ziet u die hoge huizen met voor-tussen-achter?

En Coen Moulijn was van de Bloklandstraat, hier met zijn eigen muurtje waar hij altijd voetbalde.

De Bloklandstraat liep en loopt nog vanaf de Bergweg, steekt de Benthuizerstraat over en komt via de Pijnackerstraat en de Tochtstraat aan het bekende laatste deel. Alleen mondt de straat nu uit in de Vletstraat. En soms zie je een oude woning die is blijven staan met daaromheen nieuwe.

Veel straten komen uit op de Benthuizerstraat. Deze straat ontleent haar naam aan het dorp Benthuizen in de provincie Zuid-Holland. De stad Rotterdam kocht in 1692 de ambachtsheerlijkheid Benthuizen voor 27.000 gulden. Daarbij verkreeg de stad de heerlijke rechten. In 1853 verkocht ze de ambachtsheerlijkheid.

En die straat komt ook uit op de Bergweg. De Bergweg is de oude verbindingsroute tussen Rotterdam en Bergschenhoek via Hillegersberg.
Voor 1897 heette de Bergweg de “Blommersdijksche weg”. De oude Bergweg is tegenwoordig onder diverse namen bekend:
- Tussen de oude Beukelsdijk en de Rotterdamse Schie (tegenwoordig: Schiekade) lag de West-Blommersdijksche weg. Dit gedeelte heet tegenwoordig Walenburgerweg.
- Het verlengde hiervan aan de oostzijde van de Rotterdamse Schie stond bekend als Oost-Blommersdijksche weg. Dit gedeelte is de tegenwoordige Bergweg.

Hieronder de Bergweg en Benthuizerstraat een heel bekende hoek.
Een oudere foto toont het voormalige Victoria Theater dat rechts op deze foto het begin had.

De Rodenrijselaan is deels in het Liskwartier en ligt vanaf de Rotte in het verlengde van de Noordmolenstraat en gaat richting Gordelweg. In het deel op de foto hieronder zie je hoe de takken van de bomen over de straat hangen.

Deze laan heeft veel smal lijkende huizen. Een chique straat/laan. Ziet u dat de etages niet allemaal op dezelfde hoogte zijn? En herkent u de uitbouw op de verdiepingen?

Het Lisplein ligt tussen de Gordelweg en de Bergsingel. De tram rijdt op de Bergsingel. Ziet u de ruimte en het vele groen?


De tram op datzelfde plein maar jaren later.

De Berkelselaan is ook in het Liskwartier, een knusse buurt met veel jonge gezinnen en kinderen.
![Verkocht: Berkelselaan 83 B01 3037 PD Rotterdam [funda]](https://cloud.funda.nl/valentina_media/126/016/091_1440x960.jpg)
De Bergselaan mag niet ontbreken. Ook een pareltje in deze wijk.
Deze foto is van omstreeks 1935.

Nog een oude, uit de periode 1945-1950.

Dit is de Bergselaan nu.

Hiermee hebben we u weer een groot deel van het Oude Noorden en het Liskwartier laten zien. We hopen dat u het leuk vond.