;

Goud voor Oud Privé Juni (2) – Vera Lynn

Thema: Verhaal en Muziek

aangeboden door
Rob Nieuwveld en René van de Kamp
Stichting Sonrisa Rijnmond

We hopen dat u kunt genieten van deze muziekkeuzes:

Vera Lynn is overleden op de mooie leeftijd van 103 jaar. Natuurlijk kent bijna iedereen wel haar “We’ll Meet Again”. Als dat maar niet vervelende emoties bij u boven brengt.
Dit is een optreden uit 1984 met twee liedjes, “White Cliffs of Dover” en “We’ll Meet Again”.

Het NOS journaal besteedde aandacht aan het overlijden van Vera Lynn

Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1939 werd ze beroemd als zangeres die de Britten een hart onder de riem stak en zong voor de militairen die naar oorlogsgebieden werden uitgezonden. Ze verwierf ermee de bijnaam “the forces’ sweetheart” (de lieveling van de troepen). In dat jaar nam ze het nummer We’ll Meet Again op, dat goed bleek aan te slaan bij de velen die tijdens de oorlog van hun geliefden gescheiden waren. In 1940 kreeg Lynn haar eigen radioprogramma, Sincerely Yours, waarin zij boodschappen doorgaf aan soldaten in het buitenland en verzoeknummers zong. Ze bezocht ook ziekenhuizen om jonge moeders te interviewen en hun berichten aan hun echtgenoten overzee door te zenden. Ze trad op voor Britse soldaten, bijvoorbeeld in Egypte, het toenmalige Birma, Brits-Indië en Bengalen. We’ll Meet Again en haar The White Cliffs of Dover behoren tot de beroemdste liederen uit die jaren.

Hier is A Nightingale Sang In Berkeley Square

De volgende is Lili Merlene, oorspronkelijk een Duits liedje uit 1915 geschreven voor ene Marleen, een zuster uit een ziekenhuis.

In 1985 was Vera Lynn in Rotterdam en hier is dat optreden:

Ze koestert prachtige herinneringen aan de concerten na de bevrijding in Amsterdam en haar ontmoetingen met de vorstinnen Juliana en Beatrix. En vanzelfsprekend de bollenvelden: ‘All those lovely flowers.’ ,,Hollanders klampten me vaak huilend aan”, vertelde ze. ,,Ze luisterden tijdens de bezetting naar mijn liedjes op de BBC. Zo moedig. Er stonden zware straffen op.”

Very Lynn ontmoette Winston Churchill (op haar piano prijkt een foto van de twee), zong duetten met Bing Crosby en Charles Aznavour, kende Marlene Dietrich en schudde de handen van nagenoeg alle gekroonde hoofden op aarde. Tijdens de oorlog vertrok ze vrijwillig naar Birma om de Britse troepen aldaar moreel en muzikaal te steunen. ,,Ik heb de vreselijkste dingen gezien. Stervenden die mijn hand vasthielden, omdat ik iemand van ‘thuis’ was. Anderen staarden naar mijn benen. Wat wil je? Een vrouw in shorts tussen 6000 soldaten.”

We sluiten af met een radioprogramma met muziek van Vera Lynn, dit duurt ruim 26 minuten.Tot zover een verhaal met muziek over Vera Lynn.