;

Goud voor Oud Privé Juni (3) – Naar de bollenstreek

Thema: Naar de bollenstreek

aangeboden door
Rob Nieuwveld en René van de Kamp
Stichting Sonrisa Rijnmond

De Bollenstreek of Duin- en Bollenstreek is een streek waar veel van de Nederlandse bollenteelt plaatsvindt. Het ligt rond de benedenloop van de Oude Rijn ten westen van Leiden en loopt noordwaarts tot het gebied ten westen van Haarlem door.

De Bollenstreek wordt vooral geroemd om de tulpen, en daarnaast om de krokussen, narcissen en hyacinten. De Bollenstreek ontwikkelde zich tegen het eind van de 16e eeuw en in de 17e eeuw, mede door de tulpenmanie. Pas in de tweede helft van de 19e eeuw is hier echter pas (grootschalige) bloembollenteelt gaan plaatsvinden.

De beroemde Keukenhof trekt elk jaar zo’n 800.000 bezoekers. In die tijd worden er onder meer bloemenslingers langs de kant van de weg verkocht. Bloemencorso Bollenstreek is het bloemencorso op de eerste zaterdag na 19 april waarvan de praalwagens rijden van Noordwijk aan Zee via Voorhout, Sassenheim, Lisse, Hillegom, Bennebroek (rustplaats) en Heemstede naar Haarlem. In augustus is er een bloemencorso van Leiden via Rijnsburg naar Katwijk aan Zee.

bloembollenvelden
Keukenhof voor dummies!

Dan de Keukehof, bent u daar op bezoek geweest?

Dagje uit naar de Keukenhof in Lisse

De Keukenhof is gevestigd op een gedeelte van het landgoed van Kasteel Keukenhof. Het Landgoed Keukenhof is ontstaan in 1642 toen er een hoekige hofstede ‘Keukenhof’ werd gebouwd in het keukenduin van slot Teylingen. Het keukenduin ontleent zijn naam aan het feit dat de opbrengsten van het duingebied zoals wild, vee en allerlei kruiden en bessen bestemd waren voor de huishouding ofwel keuken van het slot Teylingen.

De geschiedenis van Keukenhof gaat terug tot de 15de eeuw. Gravin Jacoba van Beieren (1401-1436) haalde uit het Keukenduin groente en fruit voor de keuken van kasteel Teylingen. In 1641 werd kasteel Keukenhof gebouwd en het landgoed groeide uit tot een oppervlakte van ruim 200ha.

Landschapsarchitecten Jan David Zocher en zijn zoon Louis Paul Zocher, later ook de ontwerpers van het Vondelpark, richtten in 1857 de tuin rondom het kasteel opnieuw in. Dat park, in Engelse landschapsstijl, vormt nog altijd de basis van Keukenhof.

In 1949 bedacht een groep toonaangevende bloembollenkwekers en -exporteurs het plan om op het landgoed een tentoonstelling van voorjaarsbloeiende bloembollen te maken. Het lentepark Keukenhof was een feit. In 1950 ging het park voor het eerst open. Het was direct een succes: 236.000 bezoekers. In de afgelopen 70 jaar is Keukenhof uitgegroeid tot een wereldwijd begrip.

Van Flowerpower naar World of Colours, Keukenhof presenteert nieuw ...

Er zijn meer dan 7 miljoen krokussen, narcissen, tulpen, hyacinten, lelies en andere bolgewassen te zien. De bollen worden in drie maanden (oktober t/m december) geplant door veertig hoveniers. Als gevolg van de zachtere winters worden er circa 30% meer bollen aangeplant dan voorheen

Keukenhof 2019 was het succesvolste jaar tot nu toe. Bloemenpark Keukenhof in Lisse heeft in 2019 een record aantal bezoekers getrokken. Maar liefst 1,5 miljoen mensen bezochten het bloemenpark in 8 weken tijd.

Hoe gaat het in zijn werk op die Keukenhof, kijk even mee:

De band tussen het Huis van Oranje en Keukenhof is altijd zeer sterk geweest. Koningin Juliana was al in 1950 beschermvrouwe van Keukenhof. Hier wandelt zij in 1950 door de Keukenhof.

Lisse Keukenhof  Koningin bezoek in 1950

Tijdens hun 25-jarig huwelijk in 1962 brachten Koningin Juliana en Prins Bernard een bezoek aan Keukenhof met hun gasten.
In mei 2001 werd Máxima voor het eerst aan Nederland voorgesteld tijdens een bezoek aan Keukenhof. Samen met Prins Willem-Alexander heeft zij toen een Koningslinde (Tilia europaea “Pallida”) geplant bij het Oranje Nassau Paviljoen.

Parken zorgen voor koninklijke Oranjemomenten - Rides

Natuurlijk werd er ook gezongen over onze tulpen. Herman Emmink.

Tot slot nog een ansichtkaart uit 1920

Lisse Hyacinthenvelden

We hopen dat al deze bloemen een glimlach op uw gezicht hebben gebracht.