;

Goud voor Oud Privé – 70 jaar Televisie in Nederland

Aangeboden door
Rob Nieuwveld en René van de Kamp
Stichting Sonrisa Rijnmond

We bieden u deze verhalen aan in de tijd dat we geen Goud voor Oud kunnen doen. Het biedt gelegenheid om het in gezelschap te bespreken of om uw eigen herinneringen op te halen misschien uit een andere omgeving door wat u ziet en leest. We hopen dat het u iets brengt.

In oktober 2021 was het 70 jaar geleden dat televisie in Nederland begon. U heeft hier misschien op tv wel iets over gezien of op de radio over gehoord. In dit verhaal doen we een kleine greep uit bekende programma’s en bekende gezichten uit 70 jaar TV. Laat uw herinneringen toe en geniet van wat u nog weet hiervan en deel dat met mensen om u heen of via de telefoon, het kan goede en leuke gesprekken opleveren.

Op 2 oktober 1951 was de eerste uitzending. Toen hadden 500 huishoudens een televisietoestel. Families zaten bij elkaar om dit nieuwe fenomeen te ontdekken, net als veel eerder met de radio.

Drie jaar later, in 1954, hadden inmiddels 250.000 huishoudens een toestel. Het eerste miljoen werd in 1961 bereikt.

En als je geen TV had, waren er buren in de straat die de gordijnen openlieten zodat het een soort etalage werd, waar je met elkaar stond te kijken, behalve de hond.

Heeft u dat ook meegemaakt, bij anderen kijken, of was bij u al direct een televisietoestel?

In Duitsland was in maart 1935 al een echte tv-uitzending, in Engeland een jaar later.

Eén van de eerste programma’s die wij te zien kregen was het NTS Journaal.

Inmiddels is de NTS de NOS, kijkt u nog steeds naar de NOS journaals? Ondanks alle andere manieren van het verkrijgen van nieuws, kijken nu nog steeds zo rond de 2,2 miljoen kijkers naar het journaal van 20.00 uur. Ter vergelijking, naar De Slimste Mens kijken ongeveer 1,8 miljoen mensen. Kijkt u naar het journaal van 8 uur in de avond?


Eugènie Herlaar, geboren in 1939, was in 1965 de eerste vrouwelijke nieuwslezer van het NOS Journaal. Ze woonde tot haar achtste op Curaçao en kon als kind al foutloos teksten voorlezen. Ze sprak Nederlands zonder accent. Op de leeftijd van vier klonk haar stem al door de ether in een kinderprogramma op de Curaçaose radio en later werkte ze bij de Wereldomroep als presentator en nieuwslezer.

Zonder het te weten was zij een boegbeeld voor emancipatie. Het vergde veel acceptatie in de belevingswereld van media, publiek en directies.

Een bekende verschijning voor u zal Frits Thors zijn. Hij deed het journaal van 1965 tot 1972.

Zijn 100e verjaardag op 13 september 2009 was voor het NOS Journaal aanleiding hem thuis in Hilversum te bezoeken. Het feit was een item in de uitzending van 20.00 uur. Hij was met 105 jaar de oudste man van Noord-Holland ten tijde van zijn overlijden.

Herinnert u zich nieuwslezers bij naam? Had u een favoriet?

TV Noordzee was een Nederlandse televisiezender die in 1964 uitzond vanaf het REM-eiland, een onderkomen op ijzeren poten dat negen kilometer uit de Nederlandse kust bij Noordwijk in de Noordzee stond.

De eerste uitzending was op 1 september 1964, daarvoor werd vanaf 11 augustus een testbeeld uitgezonden. Op 17 december 1964 werd de zendapparatuur tijdens een actie van Rijkspolitie en Koninklijke Marine in beslag genomen.

Later sloot de zender zich als TROS aan bij de publieke omroep.

Uitgezonden werden onder andere afleveringen van
De onzichtbare man, Mr Ed het sprekende paard, Rin Tin Tin de tegenhanger van Lassie, The Saint met Roger Moore en Zorro.

Herinnert u zich dit nog? Het was nogal revolutionair toen dat REM eiland ineens op TV kwam maar Nederland vond die series wel heel fijn en vernieuwend.

Willem Duys is een van die echte TV persoonlijkheden. Duys is geboren in augustus 1928 te Bussum. Hij begon in 1949 bij Het Vrije Volk als redacteur.
Daarna werkte hij vanaf 1954 als copywriter bij reclamebureau Lintas, en vanaf 1959 als freelance tv-recensent bij de NRC. In 1959 werd hij pr-medewerker voor Philips Phonografische Industrie in Baarn. Vanaf 1961 was hij directeur van achtereenvolgens de Collectieve Grammofoonplaten Campagne (C.C.G.C.) (tot 1965), platenmaatschappij Iramac in Bussum (tot 1969) en platenmaatschappij Blue Mouse (tot 1978).

Duys schreef in diverse muziekbladen en werd wegens zijn vakkennis uitgenodigd om een optreden van Johnnie Ray voor de AVRO aan te kondigen.
Zo maakte hij op 1 juli 1959 zijn debuut als televisiepresentator en volgden er meer opdrachten. In die tijd liet hij zich Willem ‘O.’ Duys noemen.

Wat is uw voornaamste herinnering aan Willem Duys?

Bijna in één adem met Willem Duys noem je Mies Bouman of is dat te veel van het goede?
Zo was ze onder meer stewardess op de Europabus en kantoorjuffrouw. Ze was omroepster van de allereerste televisieavond van de Katholieke Radio Omroep op 16 oktober 1951. Ze was uitgekozen na een presentatietest voor de camera, waarvoor ze niet lukraak gevraagd was: ze was de dochter van de secretaris van de KRO. Van haar vader zei ze dat hij katholiek was, maar niet rooms.

Bouwman presenteerde 25 jaar lang de intocht van Sinterklaas op de Nederlandse televisie. Maar echt bekend in Nederland werd ze op 26/27 november 1962 door de eerste grote liefdadigheidsactie op de Nederlandse radio en televisie. Samen met de initiatiefnemer dokter Arie Klapwijk presenteerde ze Open het Dorp. Het doel was geld in te zamelen voor de bouw van Het Dorp, een gehandicaptenwijk in Arnhem. Gedurende een 23 uur durende radio- en televisie-uitzending werd bijna 12,2 miljoen gulden ingezameld, een bedrag dat later opliep tot ongeveer 22 miljoen gulden. Dit waren voor die reclameloze tijd spectaculair hoge bedragen.

Van welke programma’s kent u Mies Bouman?

Een echte showmaster was Klaas Willem Ruis, geboren te Haarlem, 29 maart 1945, jong overleden in Dénia (Spanje), 4 augustus 1986. Hij presenteerde onder meer de Willem Ruis Show voor de KRO en De Willem Ruis Lotto Show, 5 tegen 5 en de Sterrenshow bij de VARA.

Zijn eigenlijke roepnaam was Klaas. Tijdens zijn dienstplicht veranderde hij zijn roepnaam in Willem, zijn tweede naam. In 1967 trad hij in dienst van de KLM. Tijdens zijn opleiding ontmoette hij stewardess Ineke Mulder, met wie hij een relatie kreeg. Op 14 augustus 1970 trouwden zij. Ze kregen twee dochters en een zoon.

Op locaties maakte hij met een bandrecorder reportages. Door zich voor te doen als verslaggever van de Nederlandse radio slaagde Ruis erin beroemde sterren als Liza Minnelli en Danny Kaye te interviewen. Enkele van zijn reportages werden later door de KRO en de VARA uitgezonden.

In 1970 verliet Ruis de KLM om voor de VARA-radio te gaan werken. Al snel werd hij medepresentator van het sportprogramma Langs de Lijn van de NOS, samen met Koos Postema.

Wat herinnert u zich van Willem Ruis?

Fred Oster is het meest bekend van André van Duin en Sjakie Swart, de marmotten.
In de jaren zeventig en tachtig was hij een bekende televisiepresentator bij de AVRO. Bekendheid kreeg hij met de presentatie van AVRO’s Wie-kent-kwis.

Het finalespel bestond uit de zogenaamde marmotten-race, waarbij het echter om cavia’s ging. Bij veel mensen leidt dit tot de dag van vandaag tot verwarring tussen deze diersoorten. De cavia’s met dhr. van Rijssen van de Vaassense Pluimvee- en Konijnenhouders Vereniging moesten onder een begeleidend muziekje (Aambeeldpolka, van de Boertjes van Buuten) in een bak door een doolhof lopen naar een plank met poortjes.

Welke namen van cavia’s kent u nog?

Tot zover deze aflevering. Dank voor uw aandacht, we hopen dat u het leuk en interessant vond.
Tot de volgende.