;

Goud voor Oud Privé – Augustus (5) – Spangen (2)

Aangeboden door
Rob Nieuwveld en René van de Kamp
Stichting Sonrisa Rijnmond

We duiken in de geschiedenis van de Rotterdamse wijken. Hier het 2e deel over de wijk Spangen.

De Brederodestraat, een huizenblok zoals dat in Spangen veel voorkwam in de oorspronkelijke bouw. Men noemde dat de stedenbouwkundige blokkendoos.

Brederodestraat Spangen

Dezelfde straat zoals die nu is, gerenoveerd enkele jaren geleden net als meerdere straten in deze buurt. De ‘Hoog Niveau Renovatie’ was de meest verregaande vorm van renovatie en betekende interne kaalslag: binnen de casco’s werd een volledig nieuwe woning gerealiseerd. De stadsvernieuwing startte in Spangen in 1982. Als uitgangspunten werden geformuleerd het handhaven van de in 1913 ontworpen stedenbouwkundige structuur, het op grote schaal toepassen van Hoog Niveau Renovaties van het gemeentelijke woningbestand en de mogelijkheid om een extra bouwlaag aan te brengen. Je kunt dat laatste zien op onderstaande foto, die extra woonlaag.

Woning Brederodestraat 10 Rotterdam - Oozo.nl

De binnenzijde van deze huizen, bekend voor Rotterdammers hoe die woonblokken gebouwd zijn. Je maakte dan een praatje met de overkant vanaf het balkon.

Woning Brederodestraat 10 Rotterdam - Oozo.nl

Opvallend voor Spangen is dat ondanks de vele woningen en overal plek is voor een parkje of een plantsoen.
Hier de Betje Wolffstraat rechts en de Bellamystraat links.
Betje Wolff die leefde van 24 juli 1738 tot 5 november 1804) was een Nederlands schrijfster, vooral bekend van haar samen met Aagje Deken geschreven briefromans.

10406616_1513060105627314_5373356462549213488_n

Nog een mooie oude foto

Ansichtkaart Rotterdam Spangen Betje Wolffstraat Ned. Hervormde Kerk HC14362

Ook zo mooi de Van Lennepstraar in 1922. Ziet u die lantarenpalen en de etalages van de winkels? Wat is de eerste etalage waar u aan denkt uit uw herinnering? Misschien de Bijenkorf met Sinterklaas?

Een aantal straten in Spangen is genoemd naar schrijvers en dichters. We noemen enkele voorbeelden:
Busken Huetstraatstraat- Conrad Busken Huet, schrijver 19e eeuw,
Aagje Dekenstraat – Aagje Deken, schrijfster 18e eeuw,
Alberdingk Thijmstraat – Josephus Alberdingk Thijm hoogleraar, uitgever, kunstcriticus en schrijver 19e eeuw,
Bellamystraat, Jacobus Bellamy, schrijer 18e eeuw,
Da Costastraat, Isaäc da Costa, dichter 19e eeuw,
P.C. Hooftplein, Pieter Corneliszoon Hooft, dichter en schrijver 16e, 17e eeuw
en de lijst gaat nog even zo door. Niet slecht voor een

Er is een speciaal Spangen lied. Geniet u mee?

In dat liedje gaat het over tramlijn 16 en we weten dat tramlijnen heel populair zijn. Heel veel mensen die in Rotterdam zijn opgegroeid hebben iets met de tram. Daarom een stukje over die lijn 16.

RET Tram Lijn 16 Spangen 1960

Tramlijn 16 reed na de Tweede Wereldoorlog tot aan de grote reorganisatie van het tramnet bij gelegenheid van de indienststelling van de metro in 1968 van de ‘s-Gravenweg bij de Vijverlaan in Kralingen naar het Spartastadion in Spangen.

De route was (van 1 augustus 1967 tot 2 september 1967: Laan van Nooitgedacht -) ‘s-Gravenweg – Oudedijk – Vlietlaan – Goudse Rijweg – Boezembrug – Boezemweg – Oostplein – Goudsesingel – Pompenburg – Hofplein – Weena – Stationsplein – Kruisplein – Westkruiskade – Eerste Middellandstraat – Tiendplein – Tweede Middellandstraat – Vierambachtstraat – Mathenesserplein – Mathenesserbrug – Mathenesserdijk – P.C. Hooftplein – Huygensstraat – Spartastraat en terug via Coornhertstraat en Brederodestraat naar het P.C. Hooftplein.

RET Spangen Tram Lijn 16 Oudendijk 1963

Een andere bekende straat in Spangen is de Bilderdijkstraat. Deze volgende foto is hoe die er ond 1950 bij stond bij een thuiswedstrijd van voetbalclub Sparta op Het Kasteel, zo te zien met sneeuw.

en een statige van de Bilderdijkstraat:

Geschiedenis - Woonstad Rotterdam

Links en rechts van deze afbeelding loopt de Spaansebocht. Die sluit eigenlijk de wijk Spangen aan die zijde af met een mooi lang park. De Spaansebocht hangt als een soort stadsmuur om de wijk heen vanaf de rivier de Schie tot aan de Mathenesserdijk.

Spaansebocht Rotterdam (jaartal: 1950 tot 1960) - Foto's SERC

De Spangsekade aan de Schie is de afgelopen 20 jaar in aanzien verbeterd. Er is een mooi wandelgebied langs de rivier aangelegd.

Verkocht: Spangesekade 75 E 3027 GK Rotterdam [funda]
Kantoor Rotterdam | Zoek kantoren te huur: Spangesekade 159-169 3026 GW  Rotterdam [funda in business]

Vroeger zag het er zo uit

Tot slot een luchtfoto van de wijk Spangen, misschien herkent u iets?

luchtfoto | Spangen, Rotterdam, Nederland, 30 juni 2015.Spangen is een wijk  in het stadsdeel Delfshaven in Rotterdam. Spangen is in socia...

Tot zover Spangen. We hopen dat u het leuk en interessant vond. Tot de volgende en een prettige dag gewenst.