;

Goud voor Oud Privé – De Blaak ooit een haven

Aangeboden door Rob Nieuwveld en René van de Kamp
Stichting Sonrisa Rijnmond

Deze keer gaan we u vertellen over de Blaak.  Kent u het als haven? In 1940 is de Blaak gedempt, daarvoor was het een haven. De naam Blaak is afkomstig van het Oudnederlandse woord blaak dat “blinkend water” betekent. Zoals blakend, schitterend.
U kent die vast van de grote gebouwen en het aangezicht voor de Leuvehaven.  U ziet hier een kaart uit 1839. In het midden een gele lijn en een rode. De gele is de Noordblaak, de rode de Zuidblaak. Links daarvan de Leuvehaven en eronder de Wijnhaven.

De Blaak schijnt ook nog Bleekveld geheten te hebben en dat zou wel kunnen vanwege deze oude aquarel.

Uit 1694 hier een getekend gezicht op de Zeevismarkt bij de Blaak, gezien vanuit het westen. De vissen liggen gewoon op straat.

De Blaak met de Beurs in 1752. Stelt u zich eens voor hoe het leven toen er uitzag.

Van een andere kant getekend ook De Nieuwe Rotterdamse Beurs aan de Blaak. Rotterdam was een handelsstad, er werden zaken gedaan en er werd gehandeld. We hopen dat u het interessant vindt om iets over de oude geschiedenis te weten. Links de haven Blaak.

We schuiven door in de tijd. Misschien ook meer herkenbaar voor u. Dit is ongeveer 1873-1877 de Blaak en de Noordblaak. We herkennen nu de bouw van huizen zoals we dat kennen aan water.

In 1881 stond er het Postkantoor. Het schittert in het water.

Een mooi gebouw aan de Noordblaak was van de verzekeringsmaatschappij tegen brandschade, ‘De Nederlanden van 1845’ wat met de fusie met de Nationale Levensverzekering-Bank van 1963 opgegaan is in Nationale-Nederlanden.

Er zijn foto’s van in het kantoorgebouw. Misschien herkent u de indeling wel zoals de heren apart en de dames bij elkaar. In de jaren 70 van de vorige eeuw waren er op kantoren nog de typkamers, herkent u dat? Daar ontstonden huwelijken uit weten wij beiden (Rob en René) van onze eerste banen rond 1973.

Hier de dames van het kantoor met hun typmachines van destijds.

De Noordblaak zag er rond 1900 heel mooi uit met veel groen.

In 1914 zien we een mooie gezicht op de haven en bij de winkels links enkele voor u wellicht bekende namen.  Warenhuis Meijer en Blessing op nr. 67, en dameskledingwinkel J. Kaufmann op nr.71.

We komen dichterbij de huidige situatie.

Een deel van de Blaak werd rond 1900 gedempt en kwam er toen zo uit te zien. U ziet aan het eind het Postkantoor.

Nog een foto van die kant. Ziet u al die verschillende vormen van vervoer?

Daar waar hieronder links de tram rijdt, was vroeger dat Postkantoor van hierboven. Daar waar nu de bankgebouwen staan, werd vroeger de Zuid Blaak genoemd, rechts waren de winkels op de Noord Blaak. Daar tussenin lag dus de haven.

Als afsluiting een filmpje met beelden uit verschillende jaren van de Blaak.

Tot zover deze aflevering. We hopen dat u het leuk en interessant vond.
Tot de volgende.