;

Goud voor Oud Privé – De hoogste heuvels van Nederland

Aangeboden door
Rob Nieuwveld en René van de Kamp
Stichting Sonrisa Rijnmond

Nederland heeft geen bergen. We hebben wel heuvels en die worden door natuurliefhebbers, wielrenners en wandelaars uiterst serieus genomen. We nemen u mee naar de 5 hoogste.

De hoogste top van ons land is met 322 meter de Vaalserberg. Deze ligt in het meest zuidelijke stukje van ons land in de provincie Limburg op de grens met België en Duitsland. De Vaalserberg is vooral een geliefde toeristische attractie vanwege het drielandenpunt.

Hier ziet u waarom het voor wielrenners een geliefde heuvel is.
Ook als wandelaar kan het genieten zijn. Je kunt in zo’n bocht even stoppen en genieten van de natuur. Ruiken en kijken.

En bij dit Vaals is het drielandenpunt. Er is het verhaal van de smokkelaars zoals in een oud artikel in Trouw waar we lazen: Smokkelaars maakten dankbaar gebruik van de adelaarsvarens die als een kleed op de bodem liggen. Na de Eerste, en met name de Tweede Wereldoorlog namen arbeiders, boeren, huisvrouwen, maar ook schoolkinderen levensmiddelen mee over de grens, omdat ze aan de ene kant goedkoper waren dan aan de andere. Boter, koffie en tabak verdwenen in uitgeholde schoenzolen, kistjes met dubbele bodem en speciale smokkelvesten.

Het drielandenpunt. Wat is dat eigenlijk?
Bij de totstandkoming van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden in 1815 waren er vier drielandenpunten. Het eerste was het drielandenpunt bij Perl, in wat in 2020 het drielandenpunt Duitsland-Luxemburg-Frankrijk is. Hier stond grenspaal 1. Het tweede en derde drielandenpunt waren allebei tussen Nederland, Neutraal Moresnet en Pruisen. Het vierde drielandenpunt lag tot 1866 iets ten noorden van Gronau, met de koninkrijken Pruisen en Hannover. Het is nog te herkennen aan de nummering van de grenspalen: het punt wordt gemarkeerd door paal 862, die tevens paal 1 is. Nederland grenst anno 2019 op dat punt aan de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. Tussen 1830 en 1839 was er ook een drielandenpunt bij de Neutraleweg bij Gennep.

Nederland heeft nog slechts één drielandenpunt: het Drielandenpunt bij Vaals.

Het Rozendaalse Veld op de Veluwe is de tweede in hoogte. Een heuvel van 110 meter hoogte (volgens de Rijksdriehoeksmeting) in de gemeente Rheden in het Nationaal Park Veluwezoom. Het is het hoogste punt van de Veluwe en van de provincie Gelderland.
Heeft u ooit eerder gehoord van dit Rozendaalse Veld?

Rond dat hoge punt waar de kleuren tegen paars aan lopen is ook een mooi vlak gebied.
(Foto Lana Banana)

Het hoogste punt van de provincie Overijssel is de Tankenberg. De ‘berg’ van 85 meter hoog is eigenlijk een stuwwal en is gevormd door een gletsjer uit de ijstijd.

Bergen in de buurt zijn de Paasberg en de Hakenberg. Zegt de namen u iets?

De Tankenberg op landgoed Egheria bij Losser is volgens Natuurmonumenten omgeven door sagen en legenden. Volgens een van de verhalen staat hier aan het begin van de jaartelling een tempel gewijd aan Tanfana, een Germaanse vruchtbaarheidsgodin.

Het zeshoekige koepeltje hieronder dateert oorspronkelijk van rond 1840. In 1955 herbouwt de bekende Twentse architect Jan Jans de inmiddels vervallen koepel. De koepel is dan in bezit van textielbaron H.J. Ten Cate.

Schitterend uitzicht vanaf die Tankenberg met in de verte Duitsland.
Je kunt zo genieten van het uitzicht met je gedachten aan van alles dat opkomt, zittend op een bankje of een campingstoeltje. De tijd is dan even niet belangrijk.
Rechts heb je een open veld waar paarden lopen.
Tussen de bomen voel je je één met de natuur.

De Amerongse Berg is een heuvel in de gemeente Utrechtse Heuvelrug in de Nederlandse provincie Utrecht en is met een hoogte van 69,2 meter boven NAP het hoogste punt van de provincie. De heuvel ligt ten noordoosten van Amerongen in het Amerongsche Bosch, een van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug. De meeste bossen op de heuvelrug zijn niet ouder dan een eeuw, maar in het Amerongsche Bosch dateren sommige grove dennen uit 1770.
Het bos werd aangelegd als jachtgebied voor de kasteelheren van het in de Amerongse Bovenpolder gelegen kasteel Amerongen.
Op de foto lijkt het mistig, je bent zo terug in de tijd van die kasteelheren om je fantasie los te laten in de geschiedenis.

De Heuvelrug met deze Amerongse Berg is ontstaan in de ijstijd, zo’n 150.000 jaar geleden. „Een ijskap gleed door temperatuurverschillen over een groot deel van Europa”, vertelt Rein van Ee, kenner van het gebied. „De kap kwam tot stilstand en duwde in dit gebied de grond omhoog, waardoor er een stuwwal is ontstaan. Deze verhalen zijn van toepassing op meer heuvels die we hier beschrijven. Ook de Tankenberg is zo ontstaan.

De Catrijper Nok ligt in de gemeente Bergen. Het is een duin met een hoogste punt van 55 meter en is daarmee ook de hoogste duin van heel Nederland. In heel Noord-Holland is er geen enkel punt te vinden dat hoger is dan deze duin, het hoogste punt in de Schoorlse Duinen. In 2014 hebben omwonenden via een prijsvraag deze naam aan de heuvel gegeven. De winnende naam werd bedacht door ene Wendy de Vroome. Zij studeerde toen natuur- en parkbeheer aan het Clusius College en liep stage bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen. Zij wist dat hoge punten aan de rand van het duin vaak de naam nok krijgen.
Catryp, de naam van een dorp bij de duinen, verwijst naar een strook land gelegen langs water, waarschijnlijk duinwater. Het eerste deel van de naam, ‘cat’ of ‘kat’, zou mogelijk verwijzen naar een soort vissersboot. Vanwege het mooie uitzicht op Catrijp, was de naam snel bedacht.

De Schoorlse Duinen is Nederlands breedste duingebied met de hoogste duinen én volop ruimte om uit te waaien. Een eeuw geleden was het hier één grote zandbak, nu broeden er tientallen vogelsoorten, groeien er de mooiste paddenstoelen en speelt het zonlicht met duizenden boomblaadjes.

Tot zover deze aflevering. We hopen dat u het leuk en interessant vond.
Tot de volgende.