;

Goud voor Oud Privé – De tijd van de oude Jamin winkels en fabrieken

Aangeboden door
Rob Nieuwveld en René van de Kamp
Stichting Sonrisa Rijnmond

Wist u dat snoepwinkel Jamin ooit in Rotterdam is begonnen? En wat herinnert u direct aan de naam Jamin? Misschien een smaak in uw mond van iets uit die winkel?

De oprichter van Jamin, Cornelis Jamin, werd in 1850 geboren in Boxmeer. Op zijn 20e verhuisde hij naar Rotterdam, waar hij een straathandel in zoetwaren begon.
Hier is Cornelis Jamin in 1876, 26 jaar oud.

Ambitieus en eigenzinnig als hij was, zorgde hij er al snel voor dat zijn straathandel veranderde in een officiële banketbakkerij met een suikerwerkfabriekje. Na 10 jaar had hij twee suikerwerkfabriekjes: één aan het Roodezand en één aan de Crooswijksekade.

En nog eens drie jaar later, in 1883, had Nederland zijn eerste Jamin winkel, waarin Cornelis zijn eigen producten aan de man bracht.

Hij trouwde in 1876 met Maria Martina van de Lagen, met wie hij één zoon kreeg. Zijn vrouw overleed al twee jaar na hun huwelijk. Jamin trouwde in 1878 met Louisa Johanna Reuther, met wie hij twee dochters en drie zonen kreeg. Deze drie zonen zouden na zijn overlijden het familiebedrijf voortzetten.

Al snel opende hij in de Hugo de Grootstraat, een zijstraat van de Goudse Rijweg in Rotterdam-Crooswijk de fameuze ‘Zuid-Hollandsche Stoomfabriek van Koek, Banket, Chocolade en Suikerwerken’.

Ook kwamen overal in Rotterdam nieuwe Jamin filialen. Traditie en allure stonden daarbij centraal. Iedere winkel werd voorzien van de naam C. Jamin in gouden krulletters. De filialen werden bij voorkeur in familieverband gerund, met de vrouw des huizes aan het roer en de dochters achter de toonbank. Properheid en dienstbaarheid stonden hoog in het vaandel. Net als eigenzinnigheid en waar ondernemerschap.

Hier de winkel op de hoek van de Nieuwe Binnenweg en de Claes de Vrieselaan in Rotterdam.

Het ging hard met Jamin. In 1907, nog geen 25 jaar na de opening van de eerste winkel, waren er 50 filialen. De verdere groei heeft Cornelis niet meer mee mogen maken, maar zijn zoons zorgden er met dezelfde hartstocht en passie voor dat er nog eens 10 jaar later 100 filialen waren.

Waar was de winkel van Jamin waar u herinneringen aan heeft?

Deze winkel was aan de Eerste Middellandstraat in Rotterdam.

In de jaren dertig waren er zelfs al 300! In die tijd ademden de winkels allure, luxe en verwennerij. Prachtige kroonluchters, glimmend gepoetst hout en vele spiegels maakten van iedere winkel een toonzaal van lekkernijen. Toch richtte Jamin zich niet alleen op ‘dames van stand’. Ook schoolkinderen waren er van harte welkom om voor één cent een ware traktatie uit te zoeken.

Hier een winkel aan de Manderloostraat in Alphen aan de Rijn.

Op het hoogtepunt in de jaren vijftig en zestig waren er meer dan 600 Jamin winkels, verspreid over heel Nederland.
Aan de Langestraat in Amersfoort, deze lijkt op de eerste winkel toch?

En zo zag het er binnen uit zoals in een winkel in Delft, herkent u het?

De winkel aan de Haarlemmerstraat in Amsterdam:

Er waren ook serviezen van Jamin, wist u dat?

Kent u nog de reclames in kranten zoals deze in 1986?

En voor de bonbons:

En natuurlijk het ijs van Jamin zoals de blokken met wafels, weet u nog hoe je daar mee omging? Je kon allerlei variaties bedenken met die wafels.

Een oud interieur:

In de jaren ’60 ontstond echter een nieuw fenomeen: de supermarkt. Dit bleek een grote concurrent voor Jamin wat veel invloed had op de toekomst.

Op de foto links de Jamin winkel in Den Bosch aan de Hooge Steenweg en daarnaast een supermarkt. Een teken aan de wand.

In de jaren ’60 kwam veel concurrentie van supermarkten. De familie Jamin bleef te lang hangen in het verleden en nam verkeerde beslissingen. Daarmee ging een brok historie verloren. Daarom houden we het voor dit verhaal tot deze periode.
We hopen dat u het leuk en interessant vond.
Tot de volgende.