;

Goud voor Oud Privé – December 2020 – Oud Rotterdam met filmpjes

Aangeboden door
Rob Nieuwveld en René van de Kamp
Stichting Sonrisa Rijnmond

Op verzoek nemen we u  weer mee naar foto’s van Rotterdam van meer dan 50 jaar geleden.

Hier een chique beeld op het Oostplein: Een echtpaar wandelt op het Oostplein alsof het een promenade is. Zullen we het een leuke Zondagmiddag wandeling noemen?
Ging u vaak wandelen en zo ja, waar?

In 1913 ziet het Oostplein er zo uit met de mooie molen. Op het Oostplein stond sinds 1711 de stellingkorenmolen ‘De Noord’. Deze molen overleefde het bombardement doordat de molenaar de wieken liet draaien. De omliggende bebouwing brandde uit. Op 28 juli 1954 werd molen De Noord alsnog door brand verwoest. Hij is niet herbouwd.

Het Oostplein maakte tot de Tweede Wereldoorlog deel uit van Schielands Hoge Zeedijk, de primaire waterkering van Holland. Bij de naoorlogse wederopbouw is de Maasboulevard de primaire waterkering geworden. Aan het Oostplein ligt nog wel het Gemaal mr. U.G. Schilthuis van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, een boezemgemaal dat het water uit de Rotte twee tot drie meter oppompt naar het Boerengat en de Nieuwe Maas. De metro kruist de waterbuis onderlangs.

Hier volgt een heel interessant filmpje, het is het verhaal van de omgeving van het Oostplein. De molen komt er ook in terug en er wordt verteld hoe Rotterdam ooit nog een kleine driehoek was. We hopen dat u kunt genieten hiervan.


Een heel ander deel van de stad, de Kruiskade bij de oude Diergaarde, een mooie oude tram die uit de rails ging, we zijn dan in 1929, bijna 100 jaar geleden.

Een oude tram op de Nieuwe Binnenweg op de hoek met de Heemraadssingel.

En in de omgeving Bergweg hier oude trams op het Lisplein. Het ziet er koud uit.

Bij het Lisplein kwam Lijn 11. Veel mensen bij Goud voor Oud weten nog precies de route van trams. Deze van lijn 11 was: Lisplein – Bergselaan – Bergsingel – Noordsingel – Hofdijk – Hofplein – Coolsingel – Witte de Withstraat – Nieuwe Binnenweg – Mathenesserlaan – Mathenesserplein.

Rijd u een stukje mee?

We laten u graag nog twee filmpjes zien van Oud Rotterdam rond 1920 en zijn benieuwd welke verhalen u hierbij kunt vertellen na afloop.

De volgende film gaat over de haven van Rotterdam.

Op deze foto van de Parkhaven ziet u rechts de voetgangerstunnel dus u weet waar we zijn. Hier ontbreekt nog de Euromast.

De volgende is vanaf Zuid genomen bij de Voetgangerstunnel. In de verte ziet u wel de Euromast.

Tot zover deze serie, we hopen dat u het leuke vond de diversiteit.