;

Goud voor Oud privé – Europa

Aangeboden door
Rob Nieuwveld en René van de Kamp
Stichting Sonrisa Rijnmond

We laten u graag enkele plekken in Europa zien. Misschien heeft u gereisd en spreekt het u aan. Deel gerust uw herinneringen die er ook kunnen zijn van vervalen van anderen. De eerste serie gaat over Parijs.

Parijs in 1960 en let op de auto’s.

De Champs Elysées in parijs in 1960 met de politieman die het verkeer regelt.

Champs Elysées - circulation circa 1960

Aan het eind ziet u de Arc de Triomphe, zo is die dichterbij ook in 1960.

De Eiffeltoren werd tussen 1887 en 1889 gebouwd ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van 1889; de Eiffeltoren zou de monumentale toegang tot de tentoonstelling worden. De Eiffeltoren is 317 meter hoog tot aan de top van de vlaggenstok, zonder de televisieantennes mee te rekenen. Met televisieantennes is de toren 324 meter hoog. 

@lottedehaann

Wanneer je in Parijs bent moet je de Eiffeltoren ook verlicht zien.

Hieronder een goed beeld van de stad Parijs.

Montmartre is een wijk in Parijs die vrij hoog ligt. De heuvel is zo’n 130,5 meter hoog. Montmartre is voor toeristen een van de bekendste plekken van Parijs. Boven op Montmartre heeft men uitzicht over de stad. De wijk Montmartre trekt traditioneel kunstenaars en vooral schilders aan.

Op de Place du Tertre, boven op de heuvel, worden speciaal voor toeristen gemaakte schilderijen verkocht.

Place Du Tertre In Parijs, Frankrijk Redactionele Afbeelding - Afbeelding  bestaande uit horizontaal, frankrijk: 33245055

Hieronder Café Les Deux Magots misschien wel het meest beroemde café in Parijs. In de jaren 1920 kwamen hier Hemmingway, Sartre en Picasso. Het is te zien in veel speelfilms. Het ligt in de wijk Saint-Germain-des-Prés een prachtige wijk aan de linkeroever van de Seine. De wijk is gegroeid rondom de de abdij Saint-Germain-des-Prés (de oudste kerk van Parijs). Na de Tweede Wereldoorlog werd de wijk een verzamelpunt van culturele evenementen en belevenissen. In de cafeetjes en brasserieën vertoefden de grote filosofen, artiesten en cineasten van destijds. De laatste decennia heeft het culturele aspect moeten wijken voor de meer commercieel gerichte winkels, antiekzaken en boetieks. Beroemde modeontwerpers zoals Giorgio Armani, Christian Dior en Louis Vuitton hebben hier hun luxe winkels.

Cafe Deux Magots, Paris

De hoge en grote gebouwen zijn tekenend voor de stad.

Saint Germain, Paris

Dit is zoals velen Parijs ervaren, op een terras als dit, kijkend naar wat voorbij komt.

Cafe Bonaparte, Paris

In het Louvre museum op de volgende foto zijn ongeveer 35.000 kunstwerken. De Mona Lisa van Leonardo da Vinci en de Venus van Milo zijn waarschijnlijk de beroemdste stukken uit de collectie van het Louvre. De collectie van het Louvre is in acht afdelingen onderverdeeld en loopt van werken van de grote beschavingen uit de oudheid tot aan de eerste helft van de 19e eeuw. Je vind er, naast de Mona Lisa en de Venus, indrukwekkende werken uit de oudheid, zoals Midden-Oosterse oudheden, Egyptische oudheden, Griekse, Etruskische en Romeinse oudheden, kunst van de Islam, kunstvoorwerpen, westerse schilderkunst, beeldhouwkunst en grafische kunst.

De cathédrale Notre-Dame de Paris (Nederlands: Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Parijs) is een in vroeg gotische stijl opgetrokken kathedraal op het Île de la Cité, in het centrum van Parijs. In de kathedraal worden drie relikwieën van Christus bewaard: de doornenkroon, een stuk uit het kruis en een van de nagels waarmee Christus gekruisigd zou zijn. Tijdens de Franse Revolutie in 1792 werd de kerk gesloten. In die tijd zijn veel schilderijen en sculpturen vernield.
De kathedraal Notre Dame werd weer belangrijk toen deze opnieuw werd ingewijd in 1801 voor het katholieke geloof. Napoleon werd er door de Paus een paar jaar later in gekroond. De schrijver/dichter Victor Hugo heeft deze Notre Dame pas echt wereldberoemd gemaakt met zijn boek “De klokkenluider van Notre Dame”. 

En zo zou een ontbijt in Parijs er uit kunnen zien, natuurlijk met een croissant.

Paris Austrian Airlines

Het Paleis van Luxembourg is een paleis in het 6e arrondissement van Parijs. Ten zuiden ervan liggen de tuinen van Jardin du Luxembourg. In het paleis zetelt de Franse Senaat.

 

Het paleis werd gebouwd in opdracht van Maria de’ Medici. Na de dood van Hendrik IV in 1610 wilde zijn weduwe Maria de’ Medici niet meer op het Louvre wonen. Maria besloot om een eigen paleis te laten bouwen dat moest lijken op het Palazzo Pitti in Florence, waar ze vandaan kwam en haar kinderjaren had doorgebracht. In 1612 kocht Maria het herenhuis van hertog Frans van Luxemburg en verschillende gebouwen eromheen. In 1615 nam haar architect Salomon de Brosse de bouw ter hand. In 1621 kreeg Peter Paul Rubens de opdracht om 24 grote, allegorische schilderijen te maken met als onderwerp het leven van de koningin. Deze doeken hangen tegenwoordig in de Galerie Médicis in het Louvre.

Maria betrok het paleis in 1625, maar haar verblijf was van korte duur omdat ze zich hevig verzette tegen het beleid van kardinaal Richelieu, die in feite regeringsleider was. De samenzweerders werden gearresteerd en Maria werd in 1630 verbannen naar Compiègne. Zij trok vervolgens naar Brussel en naar Amsterdam, en uiteindelijk naar Keulen waar zij in 1642 stierf.

Luxembourg Palace Gardens

Place des Vosges is een van de oudste pleinen in Parijs, en ook een van de mooiste. Het plein is aangelegd in het begin van de 17e eeuw. Het plein is omsloten door bogen, rode bakstenen huizen en arcades van winkels, bars en restaurants. Veel beroemde Fransen hebben hier gewoond; inclusief kardinaal Rchelieu en Victor Hugo. Place des Vosges ligt in Le Marais, een wijk in het 3e en 4e arrondissement. Het plein is het ideale vertrekpunt voor een wandeling door de wijk Marais. Door zijn rijke erfgoed en speciale atmosfeer is de wijk Marais een van de meest charmante historische buurten van de hoofdstad. De vele herenhuizen uit de 17e en 18e eeuw zijn omgetoverd tot internationaal gerenommeerde musea: Musée Picasso Parijs, Musée Carnavalet en het huis van Victor Hugo museum.

In het midden van deze Place de la Bastille, herdenkt de beroemde “Génie de la Liberté” (Geest van Vrijheid) de revolutie van 1830, maar staat ook bekend om de revolutie van 1789. In die tijd werd het plein ingenomen door de Bastille-gevangenis, die symbool stond voor absolute macht in het Ancien Régime. De gevangenis is na de Franse revolutie geheel vernietigd. Tegenwoordig worden er op Place de la Bastille grote culturele evenementen georganiseerd, zoals concerten, beurzen en burgerevenementen, en er zijn veel bars en restaurants 

Elke grote stad heeft een rivier en Parijs heeft de Seine. De Seine is een rivier met een lengte van 776 kilometer en een stroomgebied van 79.000 km², en ligt geheel binnen Frans grondgebied.

The river Seine in Paris

Ook hier verdeelt de rivier de stad. De rivier heeft haar oorsprong ten noorden van Dijon, in een kleine vallei, gelegen op de weg van Dijon naar Châtillon-sur-Seine, een paar kilometers ten noorden van Saint-Seine-l’Abbaye. Veel is er niet te zien, behalve een beeld dat door Baron Haussmann werd geplaatst aan de voornaamste bron. Vroeger, in de tijd van de Galliërs, was hier een heiligdom, zoals alle plaatsen dat waren waar water uit de grond borrelde. De godin van deze rivier was Sequana. Het water van de Seinebron wordt verantwoordelijk geacht voor verschillende genezingen.
Houdt u ook van die Franse namen die zo’n mooie klank geven?

The Seine

Tot zover deze aflevering over Parijs. We hopen dat u het leuk vond.

Paris, France