;

Goud voor Oud Privé – Rotterdam in kleur 100 jaar geleden

Aangeboden door
Rob Nieuwveld en René van de Kamp
Stichting Sonrisa Rijnmond

In deze aflevering laten we u beelden zien van Oud Rotterdam waarin we zelfs teruggaan naar de jaren ’30 van de vorige eeuw. De techniek heeft het mogelijk gemaakt om filmpjes in kleur om te zetten en u krijgt echt het beeld hoe het leven toen verliep letterlijk op straat.

Deze eerste laat zien de omgeving van het toenmalige Hofplein. U herkent de Stadspoort, ook genoemd De Delftsche Poort, gebouwd aan het Hofplein in de periode van 1768-1773 naar een ontwerp van architect Pieter de Swart. Tot 1940 is de natuurstenen stadspoort hét icoon van Rotterdam. In 1939 werd besloten de poort door het toegenomen verkeer te verplaatsen. Maar door het bombardement van 14 mei 1940 werd de Delftsche Poort zo ernstig beschadigd, dat deze in zijn geheel moest worden afgebroken.

Laat het op uw gemak inwerken en verplaatst u zich in eigen herinneringen misschien. U ziet auto’s door de poort rijden. Had de ontwerper Pieter de Swart in de 18e eeuw daar al rekening mee gehouden?

Kunt u delen wat u vindt van deze film?

De volgende korte film toont beelden uit ongeveer 1922 en begint met Overschie. U ziet de paardentram samen met de electrische tram.

De derde en tevens laatste film is van 1925. Veel van de haven, met de oude kranen die verdwenen zijn.

Veel kijkgenot was dit in aantal minuten. We hopen dat het niet te lang duurde en u genoten heeft van de het leven van zo’n 100 jaar geleden, de tijd die uw ouders hebben meegemaakt.
Tot de volgende.