Aangeboden door
Rob Nieuwveld en René van de Kamp
Stichting Sonrisa Rijnmond
We bieden u een nieuwe reeks foto’s aan. Deze zijn bedoeld om u afleiding te bieden en om herinneringen op te halen die u kunt delen met anderen.
Het centrum van Rotterdam, wat herkent u en waar heeft u mooie herinneringen aan?

Het Rotterdamse vliegveld Zestienhoven werd op 1 oktober 1956 in gebruik genomen, deze foto dateert van die dag.

Dit beeld kent u vast wel. Welke herinneringen heeft u aan die schepen van de Holland-Amerika Lijn of de Parkkade?

Oude foto’s van Rotterdam blijven graag gezien. Interesse van bewoners van Capelle zien ze graag omdat ze er zelf herinneringen aan hebben of het weten van verhalen van familie.
De fotograaf staat hieronder op de toenmalige Mosseltrap met rechts de Hoofdsteeg en links om de hoek de Kolkkade. Verdwenen bij het bombardement. Dat is bij de Oude Haven en de huidige Kubuswoningen. Datering : 1905. De electrische tram is dan net in gebruik genomen.

De Botersloot omstreeks 1900.
De Botersloot ook wel Gedempte Botersloot genoemd, is een straat in het centrum van Rotterdam, en loopt van de Meent naar de Hoogstraat.In het moderne Rotterdam bestaan straatnamen die al heel oud zijn, de Botersloot is er één van. De naam komt in 1433 al voor in geschriften van het Gemeente Archief Rotterdam en dankt zijn naam aan de zuivelboeren die hun waren via de Rotte naar de stad brachten.
Wist u dat van die zuivelboeren?

De van Vollenhovenstraat bij de Westzeedijk en de Zalmhaven, met links op de achtergrond de Sint-Ignatiuskerk. Rechts de Scheepstimmermanslaan .Rond : 1900. Bovengenoemde kerk is in 1968 afgebroken.

Kent u de brug op de volgende foto? Het is de Spijkenisserbrug. Voor de liefhebbers, de trein is Motorwagen M 1805 ‘Meeuw’, met drie verbouwde rijtuigen uit de serie nrs. 1501-1506.

Op een herfstdag de Aelbrechtskade vanaf de Mathenesserbrug, we kijken richting Lage Erfbrug, rond 1950. Wat weet u van deze omgeving? Rechts is de Schie.

We zijn benieuwd of u het volgende kent: Een verdwenen beroep:
Kruikenruikers verdienden hun geld met hun neus. Dit is een ruiker bij Bols. Zij roken aan de kruiken of deze geschikt waren voor hergebruik. Als er olie, as of andere viezigheid in de kruik aanwezig is ruiken ze dat gelijk en worden de kruiken afgekeurd. Ze roken soms 2000 kruiken per dag! Het beroep heeft honderden jaren bestaan, maar door de komst van de glasbak en recyclebedrijven (voor de aardewerk kruiken) is het beroep verdwenen. De laatste kruikenruiker verdween in 1967 bij Bols.

Hoeden en petten aan de Erasmusstraat.
Gelegen tussen de Jacob Catsstraat en het Noordplein en de Noordsingel.
Dateert van 1910.

Uit 1917 De Rotterdamse Centrale Keuken ten tijde van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918)
Voor een dampend bord soep/stamppot à 10 cent.
Linksachter op de foto nog net zichtbaar de Menu lijst.

Ook in 1934 ging men keurig en opgedoft een dagje Stadten….
Hier op de hoek Coolsingel – Johan van Oldenbarneveltstraat.

Wat herinnert u zich van het luisteren naar de radio, wanneer begon dat? Deze foto is van ongeveer 1930

Een de volgende van ongeveer 1960.

Tot zover deze serie foto’s. We hopen dat u het leuk en soms leerzaam vond.