;

Goud voor Oud Privé – Hoe ging men vroeger met vakantie deel 2

Aangeboden door
Rob Nieuwveld en René van de Kamp
Stichting Sonrisa Rijnmond

In deze aflevering hebben we het weer over vakanties. Hoe ging men vroeger met vakantie.

En dan nu het buitenland. Uit eigen ervaring en van schoolvrienden destijds weet ik dat in de jaren ’60 en ’70 families per auto naar Duitsland of Oostenrijk ging voor de bergen en de natuur. Kies een land en je ziet dat men het zo doet. Het dak op, vastbinden, afdekken, wand in ons geval moet natuurlijk de pindakaas en hagelslag mee en de halve kledingkast.

In Oostenrijk raakten vakantiegangers dan bevriend met de boeren die een huisje verhuurden. Wij Nederlanders kennen geen bergen en ook daarom trokken we naar die landen. En het ziet er gezellig en knus uit zoals hier Tirol.

In Frankrijk had je de wijn en kaas, de Alpen, ruimte, de Middellandse zee en de vissershavens waar je ’s-middags rond 4 uur verse vis kon kopen die net binnen was gevaren.

De Alpen waarvan men zegt dat je aan de top van de wereld staat, voor Europese begrippen.

En zo’n 300 kilometer naar het zuiden de zee. Dit zal richting Monaco zijn waar er meer heuvels zijn dan richting Spanje.

Eén van de vele vissersdorpen aan de Middellandse Zee bij Montpellier. Uit eigen ervaring weet ik (Rob) dat hier in Grau-du-Roi rond 4 uur in de middag de vissersschepen terugkomen in het dorp. Dan kun je zien hoe men de vis uitlaadt in kratten voor de restaurants en winkels. Vaak krijg je dan een visje om te proeven. Verser kan niet.

Dan Italië. Ook daarvan kregen we in Capelle vakantie ervaringen te horen die teruggaan zelfs naar de jaren ’50. En de meren blijven populair, blijkbaar willen we water zien tijdens onze vakantie.

Hier het Gardameer, het grootste meer van Italië met het diepblauwe water, de oleanders, de citroenbomen en de cipressen.

Natuurlijk is er ook vakantie in ons eigen Nederland. Wat kom je dan tegen aan bestemmingen die al jaren populair zijn.

Wat wij opvingen uit verhalen in Capelle was bijvoorbeeld:

De grotten bij Valkenburg. Zo’n 70 miljoen jaar geleden was op de plek waar nu Zuid Limburg ligt een tropische krijtzee. De kalkskeletten van miljarden zeedieren zijn langzaam getransformeerd tot het unieke mergellandschap dat Valkenburg en omgeving zo bijzonder maakt. Kerken, kloosters en muren werden opgetrokken uit mergel dat werd gewonnen in het heuvelachtige landschap. Het resultaat is een unieke en herkenbare architectuur én ruim 250 kilometer gangenstelsel onder de grond. Niet voor niets wordt Zuid Limburg ook wel het mergelland genoemd.

Bekend van muziek, voetbal en vis, het mooie Volendam met de Dijk.

Maastricht vaak voor optredens van André Rieu met zijn entourage en enorme décors. Heeft u dat wel eens meegemaakt?

En om over de Sint Servaasbrug uit de 13e eeuw te wandelen naar het andere Maastricht.

 

Tot zover deze aflevering, we hopen dat u het leuk vond.
Tot de volgende.