;

Goud voor Oud Privé – Januari 2021 – de Maasbruggen en omgeving deel 2

Aangeboden door Rob Nieuwveld en René van de Kamp
Stichting Sonrisa Rijnmond.

Dit is deze 2e aflevering over de omgeving Maasbruggen en eromheen. Sommige foto’s zijn heel oud dus hebben helaas niet de optimale kwaliteit.

In 1876 naderde de spoorbrug zijn voltooiing. Om de scheepvaart te verzekeren van een vrije toegang werd over de juist gegraven Koningshaven een draaibrug gebouwd. De werkers poseren trots met hun werktuigen in de hand.

Dit was echter een forse hindernis voor de scheepvaart. In de smalle doorvaart voeren meerdere schepen zich vast, in 1918 voer het Duitse schip Kandelfels tegen de pijler. Dit laatste ongeval gaf de doorslag voor de aanleg van een hefbrug ter vervanging van de draaibrug. Dat werd de beroemde Hef.

Na de ingebruikname op 24 september 1993 van de Willemsspoortunnel voor het treinverkeer tussen Centraal Station en station Zuid kon men zich richten op de sloop van het overbodig geworden tracé. Dat bestond uit de twee Maasbruggen De Hef en de Willemsspoorbrug (de andere Maasbrug in het verlengde van De Hef) en het Luchtspoor. Na brede protesten van Rotterdammers werd afgezien van de sloop van De Hef. Deze brug is nu Rijksmonument, een monument ter herinnering aan de plek waar ooit de treinen het centrum van Rotterdam verlieten. De rest van het spoortracé is wel gesloopt.

De Maasbruggen nog maar eens afgebeeld. Let op de torentjes op de brug. Deze foto zal zijn van rond 1900 denken wij en u ziet hier de brug aan de zuid-zijde.

Binnenvaartverkeer onder de Willemsbrug, 1922 en mooi om te zien wat er intussen op de brug voorbij komt.

Hier ziet u lijn 2 nog over de brug rijden. Veel mensen kennen lijn 2 uit hun verleden en weten soms precies te vertellen van waar tot waar die reed, heeft u dat ook met tramlijnen?

De laatste brugrit, 2 november 1968. Op die dag reed voor het laatst een tram over de Maasbruggen.

De bruggen gaan over het Noordereiland. Op de volgende foto kunt u bovenin die bruggen zien. Ziet u dat het Noordereiland een beetje de vorm van een schip heeft? Leg het SS Rotterdam er maar eens denkbeeldig overheen en het past.

Door het graven van de Koningshaven dat van 1868 tot 1876duurde, werd een smalle strook van Rotterdam-Zuid afgesneden en ontstond het Noordereiland. Via de Willemsbruggen en de Koninginnebrug is dit kunstmatige eiland met de stad verbonden. Het Noordereiland is ongeveer 1,3 kilometer lang en 100 meter breed.

In de tweede helft van de negentiende eeuw groeide de Rotterdamse haven zo hard en nam de scheepvaart zo snel toe, dat een uitbreiding van de havens  aan de zuidzijde van de Maas moest plaatsvinden. In 1872  werd een spoorwegverbinding met België over de Maas noodzakelijk. Het Rijk financierde de aanleg van een spoorbrug over de Maas en een spoordraaibrug over de Koningshaven. De Willemsbruggen (1878) liepen dus dwars over het Noordereiland.
Waterstaatkundig ingenieur T.J. Stieltjes, die van het Stieltjesplein,  ontwikkelde in 1880 het definitieve stratenplan. De Van der Takstraat in het verlengde van de verkeersbrug was de eerste straat die op het Noordereiland werd aangelegd. Steeds meer bedrijven en inwoners vestigden zich op het Noordereiland en in 1902 telde het al 8000 inwoners nu minder dan 4.000. Langs de rand van het eiland loopt een rondweg en verder zijn er smalle dwarsstraten.
Het Noordereiland is overigens ook de naam van een van de twee grote eilanden waaruit Nieuw-Zeeland bestaat.

Hieronder het Stieltjesplein, de andere oever op Rotterdam Zuid.

En de laatste, een luchtfoto van dat deel hierboven maar dan van ongeveer hedendaags. Rechts het Noordereiland, links het Stieltjesplein. Het parkje rechts is inmiddels een mooi speelpark waar je ook kunt zitten om te praten. De Hef maakt de geschiedenis van dit gebied.

Tot zover de Maasbruggen en omgeving. We hopen dat u het interessant en leuk vond.