Aangeboden door Rob Nieuwveld en René van de Kamp
Stichting Sonrisa Rijnmond
In deze aflevering nemen we u mee naar de Maasbruggen en de omgeving eromheen. Sommige foto’s zijn heel oud dus hebben helaas niet de optimale kwaliteit.
U kent vast de term Maasbruggen en weet dan ook welke daarmee bedoeld worden, toch? Dat is wat Rotterdammers geleerd hebben. Maar eigenlijk is het zo dat met de naam Maasbruggen worden bedoeld de spoor- en verkeersbruggen over de Nieuwe Maas en de Koningshaven :
– de eerste Willemsbrug,
– de voormalige Willemsspoorbrug,
– de Koninginnebrug en
– de Koningshavenbrug, beter bekend als De Hef
U kent het misschien zoals hier op deze luchtfoto in 1970 gemaakt:
En met de nieuwe Willemsbrug kwam die een flink stuk naar het oosten te liggen, op de foto hieronder meer naar rechts. Ziet u het verschil en ziet u waar de oude brug nog te zien is ?
De nieuwe is aan de andere kant van de oude spoorbrug komen te liggen.
Dan nu de geschiedenis om uw kennis te vergroten om weer als herinnering boven te halen. Je bent nooit te oud om te leren.
Van de Willemsbrug is er een eerste en een tweede. De brug verbindt de rechteroever van de Nieuwe Maas met het Noordereiland. Hieronder ziet u de eerste Willemsbrug die werd ontworpen door C.B. van der Tak (later meer over hem). Deze brug werd in 1878 opengesteld en vernoemd naar koning Willem III.
De Spoorbrug is op deze foto inmiddels bijna gereed in 1876, verderop onder de eerste boog enkele pijlers voor de Willemsbrug.
De Willemsbrug was tot de opening van de Maastunnel tijdens de Tweede Wereldoorlog de meest westelijke vaste oeververbinding over de Maas, zodat ook het steeds belangrijker wordende internationale verkeer gebruik maakte van deze verbinding dwars door het oude centrum van Rotterdam.
De Willemsbrug speelde een belangrijke rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. Mariniers uit de nabijgelegen Marinierskazerne aan het Oostplein verdedigden vanaf de Duitse inval op 10 mei 1940 deze brug en de ernaast gelegen spoorbrug en kade ‘Boompjes’. De tegenstand van de Nederlandse mariniers was veel sterker dan de Duitsers hadden verwacht. De mariniers wisten de opmars van de Duitse troepen tegen te houden tot de Duitsers besloten het centrum van Rotterdam te bombarderen op 14 mei 1940.
De tweede brug is ontworpen door Cor Veerling en is opgeleverd in 1981. De brug zou in eerste instantie de Maasboulevard rechtstreeks met de Oranjeboomstraat verbinden. Dat stuitte op bezwaren van omwonenden, die niet wilden dat de Oude Haven zou worden doorsneden en de Oranjeboomstraat tot stadssnelweg getransformeerd zou worden.
En wat was er nog meer, er waren tenslotte twee bruggen naast elkaar, weet u nog? Wist u welke voor het spoor was? Die met de bogen was voor het spoor.
Zoals u kon lezen was transport eind 1800 al groot in Rotterdam. Kijk eens op de volgende foto naar wat er allemaal op die karren ligt dat van Noord naar Zuid gaat.
Vanaf de oprit naar de Willemsbrug ziet u de Boompjes zoals die in 1939 was. Wat een mooie gebouwen vindt u niet? Rechts nog te zien de spoorbrug. Waar de vrachtwagen staat is het Maashotel. Ziet u de trapjes naar de ingang van de panden? Dat doet denken aan de grachtenpanden in Amsterdam.
Ook een mooi beeld van de Boompjes, de Oude Haven en de Spoorlijn zoals die door de stad liep:
Uiteindelijk kwam die Nieuwe Willemsbrug.
De eerste Willemsbrug uit 1878 werd na ruim 100 jaar trouwe dienst vervangen door een nieuwe Willemsbrug. De nu zo bekende Rotterdamse brug met zijn 50 meter hoge, rode jukken die het wegdek dragen was (en is!) een puik staaltje architectuur. Sinds 1978 (precies 100 jaar later dus) werd er gebouwd, en in 1981 was het zo ver.
Toen-nog kroonprins Willem-Alexander mocht naast zijn moeder, koningin Beatrix, de opening verrichten van deze kekke brug, onder toeziend oog van burgemeester André van der Louw. Nu kan onze koning waarschijnlijk geen lintjes meer zien, maar toen was het was de eerste officiële verrichting van de jonge prins! Mooi toch, en dat in onze stad, de brug die naar koning Willem III, de betovergrootvader van Willem-Alexander, is vernoemd.
Tot zover deel 1 van ons verhaal over de Maasbruggen. We hopen dat u het leuk en interessant vond.