;

Goud voor Oud Privé – Januari 2021 – de wederopbouw van Rotterdam

Aangeboden door
Rob Nieuwveld en René van de Kamp
Stichting Sonrisa Rijnmond

U heeft dit waarschijnlijk meegemaakt, de wederopbouw van Rotterdam. In dit verhaal nemen we u via foto’s mee in het nieuwe Rotterdam.

Onder ziet u de Oude Haven en de spoorlijn, rechtsboven het postkantoor op de Coolsingel.

Het is een wonder dat de omgeving van het Stadhuis gespaard is gebleven. Rechtsboven ziet u de grote rotonde van het Hofplein. In 1911 besloot de gemeenteraad van Rotterdam dat de Coolsingel een boulevard zou worden met een nieuw stadhuis. Dat werd het stadhuis zoals u het kent. Op die plek waren tot dan allerlei danshuizen, kroegen en eethuisjes gevestigd, onderdeel van het Zandstraatkwartier, de toenmalige rosse buurt van de stad.

Een luchtfoto uit 1953.  Het stadhuis in het midden, linksboven de bruggen over de Nieuwe Maas, rechtsboven een schip van de Holland-Amerika Lijn. Ook het Hofplein is goed zichtbaar.  De Coolsingen liep toen nog door in de Schiedamse Vest,

Ik hoop dat u het goed kunt zien op die luchtfoto’s. Hier een foto waarop duidelijk te zien is de contouren van de omgeving Lijnbaan, in het midden, uit 1955.
De Lijnbaan is genoemd naar de touwslagerij die hier was gelegen tussen 1667 en 1845. De moderne winkelstraat geniet nog steeds nationale bekendheid. Het is een lange open passage alleen voor voetgangers met aan twee zijden winkels. De Lijnbaan was de eerste winkelpromenade in Nederland, en de eerste autovrije winkelpromenade van de wereld

Verderop al weer in 1961 ziet het er een stuk vrolijker uit. Vriendinnen of collega’s wandelend in de Lijnbaan.

En er kwamen meer leuke dingen in het Centrum. Wat weet u nog van de Poffertjeskraam, dat mooie gebouw bij de Meent.

En hoe de wederopbouw uiteindelijk uitwerkte. Herkent u het het nog? Wanneer bent u daar voor het laatst geweest?

De Coolsingel vormt de centrale as in het centrum. Voor de oorlog was met de bouw van stadhuis, postkantoor, beurs, hotel Atlanta, Erasmushuis en Bijenkorf al een begin gemaakt met de transformatie van deze voormalige singel tot brede stadsboulevard. In het Wederopbouwplan werd de Coolsingel aan de westkant nog verder verbreed. Omdat hotel Atlanta was blijven staan en dus op de oude rooilijn was gesitueerd, ontstond het idee van een dubbele rooilijn. Een aantal vooruitgeschoven gebouwen à la Atlanta, afgewisseld met terugliggende bebouwing met een breed trottoir ervoor. Het Holbeinhuis en Slavenburgs Bank aan weerszijden van het Stadhuisplein en ook het Hilton Hotel vormen de vooruitgeschoven gebouwen. Maar de architect van de Bijenkorf wilde niet meewerken aan een uitbouw (puist) aan zijn perfect rechthoekige gebouw, zodat hier als compromis een sculptuur van Naum Gabo kwam. In het tweede deel van de Coolsingel was al tijdens de oorlog de bouw van de Rotterdamsche Bank gestart.

Een stukje verderop kwam het grote Groothandelsgebouw. Heeft u daar herinneringen aan?

14 mei 1940; De binnenstad van Rotterdam werd gebombardeerd en 388.000 m² aan bedrijfsruimte ging verloren. Na de Tweede Wereldoorlog was een nieuw bedrijfspand voor veel ondernemers onbetaalbaar. Het idee voor een verzamelgebouw kwam van de groothandelaar Frits Pot die zich realiseerde dat één groot gebouw eerder een “(her)bouwvergunning” zou krijgen dan tientallen kleinere pandjes van elke grossier afzonderlijk.

Het had de afmetingen  220 bij 85 meter met een hoogte van 43 meter. Het gebouw verrees begin jaren 50 als een van de eerste gebouwen na de bombardementen op Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog, op de plaats van de oude Diergaarde Blijdorp. De grootsheid van het Groot Handelsgebouw werd een symbool van de nieuwe verhoudingen van de stad: zo moest het ‘nieuwe’ Rotterdam eruit zien. De eerste paal werd geslagen op 17 mei 1947, tijdens de eerste ‘Opbouwdag’. Al tijdens de bouw vestigden zich in 1951 de eerste bedrijven in het Groot Handelsgebouw, waaronder Engels (grand café-restaurant, congres-, party- en zalencentrum.). Het gebouw werd op 3 juni 1953 door koningin Juliana officieel geopend.

En toen dit !

De Trap was in 2016 de grootste publiekstrekker van de manifestatie Rotterdam viert de stad!, waarmee 75 jaar wederopbouw in de Maasstad werd gevierd. Met 368.611 bezoekers in ruim een maand tijd was de steigerinstallatie verantwoordelijk voor bijna de helft van het totaal aantal bezoekers dat op het evenement afkwam (750.000). Van 16 mei tot en met 19 juni konden de 180 treden van het bouwwerk worden beklommen. De gigantische trap was 29 meter hoog en 57 meter lang met 140 treden en 5 gangpaden breed. Het verbond tijdelijk het Stationsplein met het dak van het Groot Handelsgebouw. Voor de gelegenheid was ook de Kriterion-bioscoop boven op het rijksmonument weer geopend voor het publiek. In de jaren zestig was deze cinema op dertig meter hoogte zeer populair.

Verderop naar het Westen kwam je op de Beukelsdijk die er in 1958 zo uitzag:

en een stuk verder op de Beukelsdijk in de richting van Spangen en de Schie:

Tot zover deze aflevering. We hopen dat u het interessant en leuk vond.
Tot de volgende.