Aangeboden door
Rob Nieuwveld en René van de Kamp
Stichting Sonrisa Rijnmond
Veel mensen die deze pagina’s lezen vragen ons om iets over Rotterdam te vertellen. Onlangs kwam het verzoek om dat eens per wijk te doen. De wijk Kralingen wordt besproken in deze serie.
Dit is een deel van Kralingen. Links beneden het Oostelijk Zwembad. Rechtsmidden de Oudedijk en iets lager de Gerdesiaweg.

De Avenue Concordia is een bekende laan in Kralingen en loopt tussen de Oudedijk en de Oostzeedijk.
De Avenue Concordia is in 1883 aangelegd op het grondgebied van de toenmalige gemeente Kralingen, weinig later gevolgd door de parallel lopende Avenue Prins Alexander (thans de Voorschoterlaan). De nieuwe avenues moesten waardige buren zijn van de eeuwenoude Hoflaan, waarvan de naam refereert aan het Slot Honingen dat er tot in de 17e eeuw had gestaan.
Hier de Avenue Concordia in 1932.

De zijstraten worden gekenmerkt door kleinere woningen en appartementen, oorspronkelijk bedacht voor het huispersoneel dat niet langer inwoonde.
De Avenue Concordia in 2007

Banketbakkerij Carlier sinds 1903 gevestigd aan de Avenue Concordia 57. Een begrip in Kralingen.

De fraaie Voorschoterlaan zoals die nu is

Bij die Voorschoterlaan ligt het hofje Uit liefde en voorzorg, in 1794 gesticht voor “23 bejaarde vrouwen van alle Christelijke gezindten” en oorspronkelijk gehuisvest aan de Schiedamschesingel. Het werd in 1904 verplaatst naar een terrein aan de Voorschoterlaan met woningen die voldeden aan de “eischen van den modernen tijd”.

Het hofje is door een hoog smeedijzeren hek gescheiden van de straat, maar doordat het iets hoger is gelegen is de tuin toch prominent zichtbaar. De naam van de instelling staat in grote letters te lezen op een tegelplateau. Naast het hofje staat een groot maar onopvallend gebouw waarin de Muziektheateracademie, een onderdeel van de Havo voor Muziek en Dans van het Rotterdams Conservatorium, gevestigd was. Daarna verschafte het onderdak aan een kinderdagverblijf.

De Waterloostraat werd aangelegd in 1865, toen het halve eeuwfeest van de slag bij Waterloo werd gevierd. In juni van dat jaar wordt de naam voor het eerst vermeld. Ze is door de bouwondernemer gegeven.


De Korte Kade met zijn fraaie bouwstijl.

De Lusthofstraat is een winkelstraat. Deze straat ontleent haar naam aan de vroegere buitenplaats Lusthof. Ze lag ten oosten van de Adamshoflaan aan de Beneden-Oostzeedijk en strekte zich uit tot aan de Groene Wetering. Deze grote buitenplaats komt reeds voor in de 18de eeuw.


Inmiddels is er veel gerenoveerd en heeft het moderne bouw tussen oudbouw.

We hebben de ‘s Gravenweg in de vorige editie besproken. Deze gaat over in de Oudedijk. De Oudedijk maakt deel uit van een oude waterkering die al in de 11e eeuw verliep van Gouda naar Vlaardingen. Na de aanleg van Schielands Hoge Zeedijk in de 13e eeuw (in Kralingen de huidige Honingerdijk) kwam de Oudedijk binnendijks te liggen. Vermoedelijk kwam daarna de huidige naam in zwang.
De Oudedijk 1929. De huifkar kunt u zien, waar zag u vroeger een huifkar op straat?

En in 1970

Er was ooit Koopcentrum Den Toom, kwam u daar wel eens?

Verderop de Oudedijk, een oude foto

De Oudedijk nu en let op de mooie kleuren en gevels.
![Verkocht: Oudedijk 245 b 3061 AH Rotterdam [funda]](https://cloud.funda.nl/valentina_media/113/870/211_1440x960.jpg)
De Oudedijk hierboven gaat rechts door in de Vlietlaan. De Vlietlaan is ontstaan door demping van de Vliet tussen de Jaffabrug bij de Oudedijk en de Groene Wetering (de latere Weteringstraat). De oostzijde van de laan heette voor de demping Molenkade naar de Kralingse molens, die langs het water stonden. De westzijde vormde een onderdeel van de Goudse Rijweg. Het water met de daarlangs staande molens komt reeds voor op een kaart van 1615 en heette al in 1612 ‘De Vliet’.

De Jericholaan nu en in 1903


Dan gaan we richting de Maas en komen bij de Oostzeedijk.

Daar beneden de Beneden Oostzeedijk met vroeger veel leuke winkels. Kent u het?
Nu de Oostzeedijk bij het Oostplein met studentencafé’s.

Richting Capelle wordt de Oostzeedijk de Honingerdijk. Deze oude foto is van 18 september 1905. De eerste elektrische tram werd feestelijk ingewijd op de Honingerdijk. Dit was lijn 1, deze volgde de route Honingerdijk – Park.

Tot zover dit tweede deel over de wijk Kralingen. We hopen dat u het leuk en interessant vond. Dank voor uw aandacht.