;

Goud voor Oud Privé – Kennismaking met Ameland deel 2

Aangeboden door
Rob Nieuwveld en René van de Kamp
Stichting Sonrisa Rijnmond

Dit is het tweede deel over Ameland. We hebben kennisgemaakt met Jan Boelens, een man die op Ameland woont en schitterende foto’s van zijn geliefde eiland maakt en publiceert. Met zijn toestemming kunnen we u hiervan laten genieten en laten we u kennis maken met dat eiland. Tenzij u het natuurlijk al kent.

Als met elk eiland, heb je vervoer nodig. Daarom een vertrouwd gezicht deze veerboot vanaf Holwerd in Friesland.

Dit is een mooie foto van het kleine Ameland. Het land is 59 vierkante meter groot.

Van 1871 tot 1872 werd bij het wantij de Dam Holwerd-Ameland gebouwd tussen Ameland en het vasteland door een maatschappij voor landaanwinning van de Friese eilanden. Door aanslibbing wilde men landbouwgrond creëren. De provincie Friesland en het Nederlandse Rijk betaalden ieder 200.000 gulden. Het was geen succes: de dam bleek niet stormbestendig en na zware stormen in de winter van 1882 werd besloten met de reparatiewerkzaamheden te stoppen. De dam is bij laag water nog steeds deels te zien waardoor wadlooptochten gebruik kunnen maken van dit stukje historie. De veerdam bij Holwerd is de aanzet van deze dam.

Het dorp Nes kent enkele rijksmonumenten zoals deze.

Aan de noordzijde van het dorp Nes liggen villa’s in de heuvelige omgeving.

Bij nieuwbouw in de dorpen dienen de huizen zoveel mogelijk het karakter te houden van de bestaande woningen die vaak heel oud zijn.

Op het uiterste westpuntje van Ameland vind je strandpaviljoen “Sunset”. Zoals de naam al doet vermoeden kun je hier bij de juiste weersomstandigheden genieten van de meest spectaculaire zonsondergangen.

Geniet van dit beeld, de ondergaande zon met erin twee schepen.

Een veel voorkomende watervogel is de fuut.

Zijn donkere oorpluimen geven hem een karakteristiek uiterlijk. Hij heeft een wit gezicht met een roodbruine en zwarte kraag eromheen die opgericht staat bij het baltsritueel. Zijn onderkant is wit, van boven is hij donker overgaand in roestbruin. Tussen oog en snavel zit een zwarte streep. De poten hebben geen zwemvliezen. De jongen zijn zwart-wit gestreept en vaak maken zij een ritje achter op de rug van hun ouders. Het ouderpaar begroet elkaar met een uitgebreid baltsritueel.

Doordat de poten vrij ver naar achteren op het lichaam staan, kan de fuut zich niet zo gemakkelijk lopend over het land voortbewegen. Nesten worden daarom bij voorkeur dicht langs de waterkant gebouwd. Een zeer kenmerkende eigenschap is de mogelijkheid om redelijk lange afstanden onder water zwemmend af te leggen. Dit wordt gedaan om vis te bejagen, of om te vluchten bij gevaar.

De futen bouwen samen hun nesten en zien die het liefst in enige beschutting voor de veiligheid.

Recreatiegebied en bos De Vleijen op Ameland biedt beschutting bij wandelingen.

Zelden zie je zo veel grutto’s bij elkaar.

Bij elkaar, een zilverreiger (ook witte reiger genoemd) en de voor Capelle zo bekende aalscholver (waar Schollevaar naar genoemd is).

Ter afsluiting een foto van de avondkleuren zoals we die ook in Capelle kennen.

Tot zover dit tweede deel over Ameland. We hopen dat u het leuk en interessant vond.
Dank voor uw aandacht.