;

Goud voor Oud Privé – Kijken naar Rotterdammers van toen op allerlei plekken

Aangeboden door
Rob Nieuwveld en René van de Kamp
Stichting Sonrisa Rijnmond

In deze aflevering laten we u mensen zien in Rotterdam in verschillende omstandigheden en op allerlei plekken door de stad. Dat doen we zodat u kunt kijken naar de kleding, de sfeer, de gezichten of de haarstijl. U kunt daar zelf ook gedachten bij hebben en deel die met iemand? Wat zeggen de foto’s u.

De Veemarkt in 1955 in Crooswijk.
De vergunning voor het houden van een veemarkt in Rotterdam dateert uit 1299. Tot 1853 werd de veemarkt op de Nieuwemarkt gehouden. Omdat dit nogal wat overlast voor de bevolking gaf, week zij uit naar het Hofplein. In 1867 werd besloten de veemarkt te verplaatsen naar het gebied tussen de Boezemsingel en de Goudse Rijweg. De veemarkten werden elke week op maandag en dinsdag gehouden: op maandag met name voor de schapen en varkens en op dinsdag voor de paarden en koeien. Het grootste gedeelte van het aangevoerde vee was bestemd voor de consumptie en ging na de verkoop naar het openbaar slachthuis (abattoir) aan de Boezemstraat. Dit werd in 1883 gebouwd. Het was voor die tijd een modern gebouw met een laboratorium en grote koelcellen. Het lag achter de Boezemstraat en de Sophiakade. Het abattoir bezorgde veel Crooswijkers werk. In 1981 werd het abattoir in Crooswijk gesloten, nadat al in 1974 de veemarkt verplaatst werd naar de Spaansepolder.

Station Delftse Poort in  1948.
Iemand schreef bij deze foto op Facebook: Schitterend, ik was toen 10 jaar. Leuk die plus-four en het meisje met de puntmutscapuchon en te korte broek!!! Alles was nog schaars, op de bon en kinderen groeiden harder dan de portemonnaie kon bijbenen!. Herkent u dat?

De Boymansstraat hier, ooit vlak bij de Coolsingel. Zie het paard maar eens zwoegen, zigzag naar boven en de jeugd geeft een duwtje, dit is  1900.
De heren allen netjes gekleed met hun zwarte leren schoenen en de jongen links eigenlijk ook. Ze maken mee hoe het paard aan het werk is en mooi ook die kop van dat paard.

Op de achtergrond het Coolsingel ziekenhuis.

Café Succes aan de Groote Draaisteeg.
De Groote Draaisteeg nummer 8 werd gedeeld door een koffiehuis en een scheepsbevrachter. Volgens het adresboek van 1914 is de heer Pijlman de kofffiehuishouder en de heer Nouwen de scheepsbevrachter. De hele buurt is in 1940 plat gebombardeerd dus het pand bestaat niet meer.
Waarschijnlijk is dit de mobilisatie in 1914. De blikken in hun ogen zeggen veel en echt iedereen is er bij gehaald voor de foto. De reistassen staan klaar. Ze wensen hen succes bij het café met de naam.
Het lijkt net alsof de man rechts er niet bij hoort.

Een standwerker op de markt aan de Binnenrotte in 1958 met op de achtergrond gebouw De Twaalf Provinciën nog in volle glorie. Eind 50’er jaren toont de lange jassen. Herkenbaar?

Een typkamer in 1962 op het kantoor van Muller en Co, een handels- en scheepvaartmaatschappij.
bron: Stadsarchief Rotterdam, Foto: Ary Groeneveld.
Wat netjes allemaal en steriel. Heeft u ooit zulk werk gedaan?

Nu ziet een marktbeeld op het Afrikaanderplein er zo uit. Het multiculturele Rotterdam.
Wat weet u nog van de Rotterdamse markten?
Ziet u trouwens die gigantische penen bij de groentenstal?

In 2019 was de straat voor de Doelen een maand lang autovrij, alleen fietsers en voetgangers mochten er nog gebruik van maken. Het blik had tijdelijk plaatsgemaakt voor bakken met bomen en geurende planten. Want daar wordt de stad prettiger van werd toen gesteld.

Veel plezier op terrassen op de Witte de Withstraat.

Die straat is bijna auto-vrij en is bedoeld voor terrassen en wandelen.

De altijd drukke Noordmolenstraat in het Oude Noorden.

Als laatste de opening van het nieuwe Centraal Station in 2014 en u herkent de hoofdrolspeler wel.

We hopen dat u mooie dingen heeft gezien.
Tot de volgende.