;

Goud voor Oud privé – oude foto’s van Kralingseveer

Aangeboden door
Rob Nieuwveld en René van de Kamp
Stichting Sonrisa Rijnmond

We beginnen met een oude foto uit 1905 van de toenmalige visafslag in Kralingsche Veer, toen nog geschreven met sch. U ziet de zalmen misschien liggen.

De IJsselmondselaan in 1953. Kent u Kralingse Veer uit uw levensgeschiedenis? Wij kennen Capellenaren die er hebben gewerkt in een machinefabriek.

Kralingseveer met Gereformeerde Kerk Auto 1953 Rotterdam HC4347 - House of  Cards

De jaren 60 in Kralingse Veer, lekker buiten zitten.

Kralingseveer | Rotterdam.nl

Buurt- en Speeltuinvereniging Kralingseveer

Buurt- en Speeltuinvereniging Kralingseveer (BSV Kralingseveer / BSVK) -  indebuurt Rotterdam

De Hersteld Hervormde Gemeente in Kralingse Veer aan de IJsselmondselaan.

Hersteld Hervormde Gemeente te Rotterdam Kralingse Veer Rotterdam

De Nederlands Hervormde Kerk in Kralingse Veer.

Hieronder de Albatros Superfosfaat fabriek in Kralingse Veer. De productie van superfosfaat begon in Nederland in 1875, toen Salomonson in Capelle aan den IJssel een kleinschalige superfosfaatfabriek bouwde. Deze fabriek werd in 1895 omgedoopt in Centrale Guanofabrieken (CGF). Deze stelde in 1904 en 1910 zwavelzuurfabrieken in werking.
In 1959 richtte Albatros, samen met het Amerikaanse bedrijf CMC, de Albatros Zwavelzuur en Chemische Fabrieken op, waar zwavelzuur werd geproduceerd uit pyriet. In hetzelfde jaar kwamen beide fabrieken in bezit van de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie, die later opging in het AkzoNobel concern. Uiteindelijk fuseerde Albatros in 1962 met Mekog in IJmuiden tot de Verenigde Kunstmestfabrieken Albatros-Mekog ofwel VKF.
Toen wij met Goud voor Oud in de Rozenburcht waren trad Shantykoor Albatros op. Dames die in de Rozenburcht woonden vroegen of de naam Albatros van die fabriek kwam. Dat is niet zo maar enkele zangers uit het koor kennen de fabriek nog of hebben er gewerkt.

Rotterdam Kralingseveer - Albatros Superfosfaatfabriek

Onder een foto van dezelfde fabriek van Albatros. U ziet de smeulende hopen pyriet as met op de achtergrond de twee zwavelzuurfabrieken uit 1904 en 1910. Pyriet of ijzerkies is een mineraal met als formule FeS2 (scheikundige naam: ijzer(II)disulfide). Het mineraal is een belangrijk ijzer- en zwavelerts. Het vormt vaak goed gevormde (euhedrische) kristallen in de vorm van een kubus met karakteristieke striaties en met een goudachtige glans. Het wordt ook wel klatergoud of gekkengoud (van het Engelse fool’s gold) genoemd omdat het soms voor goud aangezien werd.  Pyriet wordt in de antroposofie beschouwd als medicijn. Het wordt gebruikt bij aandoeningen aan de luchtwegen, zoals tracheïtis (luchtpijpontsteking) en bronchitis. Er is geen bewijs voor de werking gevonden en in de reguliere geneeskunde vindt het geen toepassing.

De foto hieronder is van Machinefabriek en reperatiebedrijf J.H. Keller Rotterdam. Een vaste gast bij Goud voor Oud die sinds kort in het hoofdgebouw van De Vijverhof woont heeft hier vele jaren gewerkt.

Een mooi plakkaat van de fabriek.

N.V machinefabriek en reparatiebedrijf J.H.Keller - Geel - Catawiki

Op de IJsseldijk bij Kralingse Veer.

ijsseldijk (kralingseveer) | Rotterdam, Holland, Deens

Kralingse Veer in 1929 toen de winters nog koud waren.

1929, op de Maas bij het Kralingse Veer.
Kralingse veer 1929

De Elandstraat in Kralingse Veer.

Elandstraat, Rotterdam, Kralingse veer, Zuid-Holland - Riva Rentals  Rotterdam

Een oude boerderij aan de Schaardijk.

File:Voor- en rechter zijgevel - Kralingse Veer - 20127633 - RCE.jpg

Tot zover deze serie foto’s. Er komen er nog meer van Kralingse Veer. We hopen dat u ervan genoten heeft.