;

Goud voor Oud Privé – Rotterdam een stad met veel gezichten door de jaren heen

Aangeboden door
Rob Nieuwveld en René van de Kamp
Stichting Sonrisa Rijnmond

We nemen u mee naar een selectie van oude foto’s die misschien een herinnering of meerdere brengt of als kennisverrijking u een stuk geschiedenis over Rotterdam biedt.

De eerste is van de Nieuwe Binnenweg anno 1921. Dit is ter hoogte van de Josephstraat met rechts het land van Hoboken. De poststempel is van 1921, maar de kaart blijkt ruim 10 jaar ouder.

De Oosterkade met overzicht van het Maasstation, 1952-1953.

Station Rotterdam Maas was een spoorwegstation in Rotterdam, ongeveer op de plek waar zich sinds 1964 de Maasboulevard bevindt en waar sedert 1988 Tropicana staat.
Het station is in gebruik geweest van 1 december 1858 tot 4 oktober 1953. Het kopstation was het eindpunt van de spoorlijn Utrecht – Gouda – Rotterdam, die tot 1890 geëxploiteerd werd door de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij (NRS). Daarna was het een station van de Staatsspoorwegen (SS). In 1899 kwam er een verbinding om Rotterdam heen naar station Delftse Poort, de Ceintuurbaan. Deze lijn werd geëxploiteerd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM). Het Maasstation werd tijdens het Bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940 zwaar beschadigd. Daarna heeft men het tot 1953 met noodvoorzieningen in exploitatie kunnen houden.

 

Het busstation aan de Rochussenstraat in Rotterdam. Je onthoudt altijd je bus- en tramlijnen.
Heeft u dat ook?

Het kan in elke stad zijn geweest, buren met elkaar in gesprek. Of zijn we dat een beetje vergeten? Hier in Rotterdam, 1910. Waarover zouden zij praten, wat herinnert u zich van dergelijke gesprekken met buren?

Ook heel herkenbaar voor u waarschijnlijk uit oudere tijden. Gezamenlijk in de badkuip.

Rotterdammers die dit lezen kennen vast de bakkerijwinkels van Van der Meer & Schoep. Hier het verhaal:
Gerard Schoep vestigt in 1868 zijn bakkerij aan de ’s-Gravenweg in Rotterdam Kralingen. De gebroeders Piet en Jan van der Meer openen jaren later, aanvankelijk los van elkaar, een bakkerij aan de Oudaenstraat en aan de Crooswijkseweg. In 1908 besluiten zij om samen te gaan werken onder de naam Gebr. Van der Meer. Op 1 december 1917 richten de broers samen met anderen een naamloze vennootschap op waar Gerard Schoep zich later bij aansluit. Van der Meer & Schoep is geboren. De jaren die volgen worden gekenmerkt door groei. Er worden fusies aangegaan met andere bakkers. De stad groeit. Zelfs voordat er woningen staan bouwt Van der Meer & Schoep in elke nieuwe wijk een bakkerij met inpandige winkel. Het aantal bakkerijen, winkels en broodwijken neemt gestaag toe.

En zo begon het:

Kent u Heliport nog? 1962 Negen Missen opgesteld voor een Sabena helikopter op Heliport aan de Katshoek nummer 10. Zij vertrokken naar Scheveningen. Op de achtergrond rechts de bedrijfsruimte van de West-Indische bananen-import-compagnie aan de Rechter Rottekade 67.

Nog een foto van Heliport. Op 3 augustus 1953 werd op een terrein tussen Hofdijk, Katshoek, Pompenburg en Vriendenlaan een vliegveldje in gebruik genomen, dat later de naam Heliport kreeg. Het was bestemd voor een helikopterdienst op Brussel, die werd onderhouden door de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena. Vanwege deze dienst ontving het vliegveld de naam Heliport. In 1965 werd de dienst gestaakt en het vliegveld buiten gebruikt gesteld.

Een mooi overzicht van het Noordereiland en de bruggen. Boven in het Witte Huis en de Oude Haven. Ook te zien de oude Maasbrug voor auto’s, fietsen en voetgangers, de linkse.

Het statige Lisplein, kijkend naar de Bergselaan (ik schat omstreeks 1920).

Nog een oudje, uitzicht vanaf het Witte Huis over de Scheepmakershaven omstreeks 1900.

En we sluiten af met een foto uit de 60’er of 70’er jaren, wat denkt u?
Voor de mensen in kantoren of winkels rond de Lijnbaan in Rotterdam waren de parkjes bij de Lijnbaanflats mooie plekken om even een ‘peukie’ te doen.

Tot zover deze aflevering.
Tot de volgende.