Aangeboden door Rob Nieuwveld en René van de Kamp
Stichting Sonrisa Rijnmond
In deze aflevering nemen we u mee naar de periode voor de Tweede Wereldoorlog. Hoe zag Rotterdam er toen uit. U was er misschien niet bij maar het is een vorm van geschiedenis die herinneringen kan oproepen aan de straten en uw familieleven waar verhalen werden verteld.
De Coolsingel heeft vele gezichten gekend. Het hart van de stad. Hieronder ziet u café-restaurant en schouwburg/bioscoop Tivoli (The Royal American Bioscope), uiterst links restaurant Allard en café De Unie.
Datering: 1913-1917.
U kunt de naam Tivoli op de gevel zien. Het gebouw stond op de plek van het huidige Stadhuisplein, recht tegenover het Stadhuis.
Hier een foto van een mooi balkon in het theater.
Wat weet u nog van uw eerste bezoeken aan een bioscoop of theater, waar was het en met wie was u er?
Ook al lang verdwenen, het ziekenhuis aan de Coolsingel. Het gebouw stond op de hoek van de Van Oldenbarneveltstraat en de Coolsingel. Het ziekenhuis werd tussen 1839 en 1848 gebouwd en in de jaren 1880 aan de achterkant uitgebreid.
Men hanteerde in dit ziekenhuis het ‘profijtbeginsel’, je betaalde voor wat je kreeg en had daardoor rechten die men in het Franciscus Gasthuis niet had, daar was je afhankelijk van de ‘relatie die je opbouwde met de doctoren’.
Tot die tijd was het gebruikelijk dat de hogere klassen zich thuis lieten verplegen, want die konden dit betalen. Door de introductie van verschillende verpleegklassen dacht de heer Molewater, de eerste directeur, de financiering van heel zijn ziekenhuis gezond te houden. Voor 1853 nam het Coolsingelziekenhuis zelfs alleen maar betalende patiënten aan, de rest moest zich behelpen met het oude Gasthuis.
Vanuit heel Europa kwam men op bezoek in het (toen) modernste ziekenhuis van Europa, het Coolsingelziekenhuis. In 1864 overleed Molewater en het ziekenhuis verloor al snel zijn voorsprong op andere ziekenhuizen.
Bij het ontwerp van het Coolsingelziekenhuis was geen rekening gehouden met de onverwacht snelle bevolkingsgroei na 1850. Bovendien was de bevolkingsaanwas vooral een gevolg van het toenemen van de ‘sociaal zwakkeren’ die veel smeriger werk en huisvesting hadden en dus veelal eerder een beroep op het ziekenhuis moesten doen.
In 1888 werd in feite een tweede ziekenhuis gebouwd achter het Rose ziekenhuis. In vier barakken konden nu tegelijk 500 patiënten worden verpleegd, maar het was al snel wéér onvoldoende.
Hieronder nog een mooie foto van dat ziekenhuis en zie het leuke trammetje. Weet u nog iets van dit ziekenhuis ?
In december 1938 wordt er voor het laatst geschaatst op de Schie bij het Hofplein.
De Delftsche Poort linksboven zou in februari 1939 worden verplaatst waarna de Schie tot de Heulbrug wordt gedempt. De Heulbrug was de brug over de Rotterdamse Schie ter hoogte van de Bergweg en de Walenburgerweg.
Rechts ziet u het Hofplein en erachter de toren van het Stadhuis.
Van de Delftsche Poort vonden we een schitterend schilderij. De Delftsche Poort en de Hofpoort, aan het Hofplein, gezien vanaf de Schiebrug, gemaakt rond 1778-1782.
De Delftsche Poort in Rotterdam was een stadspoort waarvan de laatste in 1764 werd gebouwd. Het was reeds de derde poort op die plaats: de voorgaande twee waren wegens bouwvalligheid gesloopt. De eerste poort werd in de Middeleeuwen gebouwd en kreeg de naam de Noorderpoort en had een voorpoort. De tweede St. Joris- of Delftsche Poort werd in 1545 gebouwd.
In de jaren 30 van de 20e eeuw stond de poort in de weg: Rotterdam wilde een betere doorstroming van het toenemende verkeer. Men besloot de poort zo’n honderd meter te verplaatsen (afbreken stuitte op te veel weerstand). In 1939 begon men met de verplaatsing van het geheel. De onderbouw was in 1940 gereed, tijdens het bombardement werden zowel dit gedeelte als de opgeslagen beeldhouwwerken beschadigd.
Hieronder de tweede Delftsche Poort, links, in 1670, met op de achtergrond De Hofpoort.
Kunt u het zich voorstellen, in 1870 moest je dus door deze poort om Rotterdam in te kunnen gaan aan de Noordkant bij wat we kennen als omgeving Hofplein. Het is mooi en stevig gebouwd toch?
Terug naar het Hofplein. De Schie vanaf het Hofplein tot de Heulbrug wordt gedempt. De Heulbrug was de brug over de Rotterdamse Schie ter hoogte van de Bergweg en de Walenburgerweg.
Eerst een heel oude foto van dat gebied en die Schie met het zicht richting Hofplein.
En dan nog een andere meer bij de hoek Walenburgerwegweg/Bergweg, gezien vanaf het Hofplein.
Van die Heulbrug vonden we een oude schets, genomen vanaf de Bergweg dus op bovenstaande foto is dat rechts. Op de schets ziet u de Walenburgerweg aan de overkant.
Tot zover deze aflevering. We hopen dat u het leuk en interessant vond.