;

Goud voor Oud Privé – Rotterdam zo’n 100 jaar geleden, films in kleur

Aangeboden door
Rob Nieuwveld en René van de Kamp
Stichting Sonrisa Rijnmond

In deze aflevering laten we u wederom beelden zien van Oud Rotterdam waarin we zelfs teruggaan naar de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw. Geniet ervan en deel met anderen of u dingen herkent.

De eerste film laat veel goederenvervoer zien. De grote balen die vaak van schepen kwamen en door de stad gingen op allerlei manieren. U ziet ook hoeveel trams er rond 1920 al door Rotterdam reden en, u ziet de visafslag en de manier waarop toen gehandeld werd daar.

De volgende film neemt u mee door de havens bij de Maas dus het gebied rond de Oude Haven. Het begint bij de Wijnhaven. Ook het oude Beursplein kunt u zien, het Haringvliet en de Oosterkade. Er zit ook een tochtje over de Maas bij. Geniet van het moois en deel wat u herkent, het zijn unieke beelden. Stelt u zich eens voor dat u toen door Rotterdam liep.

De volgende film is qua kwaliteit iets minder aangezien het bron materiaal in het Stadsarchief Rotterdam niet bepaald geweldig is: minder scherp, veel ruis en beschadigingen, vooral aan de randen. Desondanks werd het toch nuttig geacht om deze zeldzame beelden te tonen.

De film begint met beelden uit de Diergaarde Blijdorp. Vervolgens komen een flink aantal bekende locaties in beeld die tijdens het bombardement door de Duitsers op 14 mei 1940 voorgoed zijn verwoest. Daarbij zit beeldmateriaal van de oude haven, de oude binnenstad, de Delftse Poort en de landelijke omgeving van Rotterdam.

Herkent u beelden van de Diergaarde en herkent u bijvoorbeeld de kleding die toen gedragen werd? Kunt u zich het stadshart nog herinneren met alle stegen en grachten, dat verwoest is tijdens de Tweede Wereldoorlog?

De laatste in deze serie is over het toenmalige verkeer in Rotterdam, begeleid met fijne muziek.  Van de trams en treinen tot de oude veerpont voordat de tunnels er waren.

We hopen dat u genoten heeft van deze oude beelden.
Tot de volgende.