;

Goud voor Oud Privé – Techniek in en om het huis

Aangeboden door
Rob Nieuwveld en René van de Kamp
Stichting Sonrisa Rijnmond

We bieden u deze verhalen aan in de tijd dat we geen Goud voor Oud kunnen doen. Het biedt gelegenheid om het in gezelschap te bespreken of om uw eigen herinneringen op te halen misschien uit een andere omgeving door wat u ziet en leest. We hopen dat het u iets brengt.

Deze keer nemen we u mee terug in de tijd bij de ontwikkeling van de techniek in en om het huis:

Uit 1871 de eerste telefoon. Alexander Graham Bell kreeg het eerste patent ook al was het ene Antonio Meucci ook al gelukt om een telefoonverbinding tot stand te brengen.

Wat was uw eerste kennismaking met een telefoon?

 

Deze kent u vast wel van de gang in het huis waar deze meestal hingen.
Weet u nog wanneer u thuis een telefoon kreeg? En misschien nog het telefoonnummer?
De telefoonnummers zijn in de loop der jaren steeds langer geworden.

Op 1 juni 1881 opende de Nederlandsche Bell Telephoon Maatschappij in Amsterdam op de hoek van de Kalverstraat en de Dam het eerste Nederlandse openbare telefoonnetwerk, met 49 vaste abonneeaansluitingen. Een telefoniste in de telefooncentrale verbond de beller met het gewenste nummer door beide nummers met een koord te verbinden.


De eerste radio’s zagen er ongeveer zo uit. De eerste uitzending van de NCRV was te horen op 24 december 1924.
In de beginjaren zond de omroep slechts acht uur per week uit. Vanwege het betrekkelijke amateurisme in die tijd kreeg zij met name van de AVRO-aanhang de bijnaam “Van Armoe Rammelt Alles”.

Herkent u het? Kent u nog namen van radioprogramma’s van vroeger?

 

Kent u deze wasmachine uit 1947 en brengt dat herinneringen naar boven over de was doen?

De vroegste wasmachine was het schrobbord, uitgevonden in 1797. De Amerikaan James King patenteerde jaren later de eerste wasmachine met een echte trommel in 1851. Deze machine leek best veel op onze moderne machine, maar het moest nog wel steeds met de hand aangedreven worden.

De geschiedenis van de wasdroger loopt bijna gelijk op met de wasmachine. Rond het jaar 1800 verschijnen de eerste, in Engeland en Frankrijk. Het waren metalen trommels die met de hand boven een vuur werden rondgedraaid. Ze zijn nog het best te vergelijken met een simpele centrifuge. Het duurde tot 1915 voordat het eerste patent werd verleend aan de elektrische wasdroger.
Had u een wasdroger thuis of hoe ging het wassen in uw jeugd thuis?

 

Trouwens, veel woningen zagen er rond de 50’er jaren zo uit. Ook bij u?


Het voor-tussen-achter was een bekend begrip in de steden. En in veel huizen was de deur naar de gang zoals u die rechts ziet identiek met een ruit op die hoogte.

De 9 beste afbeeldingen van woonkamer vroeger | Nostalgie ...

 

In 1963 de eerste vaatwasmachine. Heeft u die ook gehad en al in de 60er jaren?

Het doen van de afwas in gezinnen was vaak op basis van een taakverdeling vanaf het dekken van de tafel tot aan het afruimen.

 

Zo zag de eerste grasmaaimachine er uit, gemaakt door Edwin Beard Budding in 1830. Het systeem was eigenlijk redelijk eenvoudig ook al zou je dat nu niet meer doen in dergelijke kleding.

Bent u opgegroeid in een huis met een tuin? Hoe was die tuin ingedeeld, weet u dat nog? Deel dat eens met iemand hoe dat was.  

 

En dit was een voorloper van de huidige rollator

 

Wat te denken van:

 

Zo ziet u dat techniek vaak eenvoudig is.
Bedankt voor uw aandacht. We hopen dat u het leuk vond.
Tot de volgende.