;

Goud voor Oud Privé – Uw herinneringen bij foto’s van oud Rotterdam

Aangeboden door
Rob Nieuwveld en René van de Kamp
Stichting Sonrisa Rijnmond

We nemen u mee naar een selectie van oude foto’s die misschien een herinnering of meerdere brengt of als kennisverrijking. Uit reacties van lezers merken we dat foto’s van Rotterdam populair zijn. Dus in deze aflevering weer een aantal.

De Claes de Vrieselaan uit zuidelijke richting gezien. In het midden de Nieuwe Binnenweg. In verband met schaarste van sigaretten – het is 1945 – wordt er peukjes van de straat geraapt. Heeft u dat meegemaakt in 1945 die schaarste?
Op Facebook schreef iemand bij deze foto: “Heeft mijn moeder ook gedaan om sigaretten voor haar vader bij elkaar te rapen.”

In 1967 werd de koopavond ingevoerd op vrijdag. Hier die eerste koopavond op de Lijnbaan.

Ter Meulen en het Binnenwegplein. Een ontmoetingsplek waar je kon afspreken met iemand om ‘de stad in te gaan’, een patatje te eten of gewoon naar Ter Meulen, het warenhuis waar je ongeveer alles kon krijgen. Wat zijn uw herinneringen hierbij of eventueel bij een vergelijkbaar beeld in uw leefomgeving uit de jaren ’60 of ’70?

Het busstation aan de rand van het centrum van Rotterdam, de Rochussenstraat, in 1964. In die tijd waren de woningen aan dat deel van die straat die op de foto naar links loopt en de Breitnerstraat waar je op uitkijkt van artsen en leraren. Het werd een goede buurt genoemd en de huizen zagen er ook zo uit. Het chique restaurant Old Dutch wat u ziet, dat lijkt op een boerderijwoning, past erbij. Bijzonder hoe de beroepen arts en leraar toen nog in één adem werden genoemd, hoe anders is dat nu. Herkent u de omgeving waar je buiten de foto rechts de Nieuwe Binnenweg hebt en links museum Boymans van Beuningen? En herinnert u zich ook dat beeld van die gelijkwaardige status van arts en leraar?
Rechts in de witte gebouwen was de balletschool van Chistine van Westering. Haar zoon schrijft: “Tieners die woensdagmiddag vrolijk kwamen dansen en de vakleerlingen die ook anatomie en dansgeschiedenis kregen. Die bleven na de lessen bij mijn moeder napraten. Er waren in Rotterdam drie grote balletscholen: Corrie Hartong en Nel Roos aan het Haringvliet, Staluse Pera aan de Heemraadssingel en mijn moeder aan Rochussenstraat nummer 3.”

Dansles. Wanneer we mensen spreken die 60 jaar of ouder zijn, hebben veel van hen dansles in Rotterdam gehad en de naam die vaak genoemd wordt is Meyer et Fils aan de Henegouwerlaan. De heren Roodenburg en van der Velden worden genoemd als dansleraren. Een instituut waar velen herinneringen hebben, hun liefde ontmoetten, op zaterdagavond vrij dansen hadden.
Kent u Meyer et Fils of een andere dansschool van vroeger?

Meyer et fils is er nog steeds. Het ziet er nu zo uit. Veel is er niet veranderd, toch?

Begin jaren ’60 was in het Groothandelsgebouw een autodealer gevestigd. Veel Rotterdammers hadden toen een Simca. Hier ziet u een Simca Vedette Beaulieu. Had u een auto begin jaren ’60 en zo ja, welk merk en type was het?

De Coolsingel was voor de Tweede Wereldoorlog een heel chique omgeving die deed denken aan Parijs. Op de plaats waar het grote bankgebouw van de Rotterdamsche Bank, later de Amro Bank, kwam was gevestigd Grand-Café Restaurant Caland. Hier een foto van het terras.

En een foto van het interieur om u een indruk te geven.

Dorus bracht hier Jacky van Dam naar het Rotterdamse Stadhuis om te trouwen, in 1960. De echte naam van Dorus was Tom Manders, die van Jacky van Dam was Jaap Plugers. Jacky van Dam zong “Hand in hand, kameraden” en “Ik ben Japie de portier”, typische Rotterdamse liedjes. Wat weet u nog van Dorus? En, wat zijn voor u typische Rotterdamse liedjes of wanneer u niet bent opgegroeid in Rotterdam, andere liedjes uit uw jeugd?

Tot zover deze aflevering.
We hopen dat u het leuk vond.
Tot de volgende.