Fysiotherapeut Ronald van der Heijden kan dankzij subsidie van de provincie in heel Friesland danslessen aanbieden aan mensen met de ziekte van Parkinson. Op termijn wil hij ze ook yoga, tai chi en nordic walking kunnen geven.
Een liedje van Justin Bieber klinkt uit een box in een fitnesszaaltje in wijkzorgcentrum De Hofwijck in Leeuwarden. Een groep parkinsonpatiënten en hun begeleiders dansen op de muziek alsof ze nergens last van hebben. ,,Ik kan meer dan ik had gedacht”, zegt Willeke Betcke.
Heel Friesland
De danslessen in Leeuwarden worden sinds tweeënhalf jaar aan achttien deelnemers aangeboden door dansdocente Marlien Seinstra, samen met fysiotherapeut Ronald van der Heijden. De eigenaar van de maatschap Minnema is als fysiotherapeut gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson.
Vanaf nu kan hij de danslessen voor parkinsonpatiënten uitbreiden over heel Friesland. De stichting Parkinson in beweging, die hij met twee patiënten en een collega heeft opgericht, heeft namelijk van de provincie Fryslân 60.000 euro gekregen om dansdocenten op te leiden in Drachten, Heerenveen, Dokkum, Bolsward, Sneek en Harlingen.
Noodzaak
Bewegen is goed voor iedereen, maar voor mensen met parkinson is in beweging blijven bijna een noodzaak. Door ze goed te begeleiden probeert Van der Heijden ze zo lang mogelijk zelfstandig te houden en valpartijen te voorkomen. Bovendien voelen ze zich beter.. Parkinson is een progressieve ziekte, wat betekent dat patiënten er alleen maar meer last van krijgen en steeds afhankelijker worden van medicatie. Het is een hersenziekte, die zich bij elke patiënt anders manifesteert.
Ze krijgen last van trillende handen of juist van stijfheid. Patiënten krijgen steeds meer moeite met bewegen.
Willeke Betcke (66) weet nu een kleine tien jaar dat ze aan de ziekte van Parkinson lijdt. Ze begon steeds vaker te vallen, kreeg steeds meer moeite met traplopen en vergat almaar meer dingen. ,,Er waren veel eerder signalen, maar pas achteraf kun je de puzzel leggen.”
Uiteindelijk vermoedde de huisarts parkinson, wat door de neuroloog werd bevestigd, onder meer door een tekort aan dopamine in de hersenen vast te stellen.
Signalen
De 62-jarige Piet Kempenaar uit Leeuwarden had heel andere klachten. ,,Ik zag het aan mijn sportprestaties, ik haalde om onverklaarbare redenen mijn niveau niet meer”, vertelt hij hijgend, net van de lopende band gestapt. ,,Ik weet het sinds vier jaar, maar de eerste signalen waren er misschien al vijftien jaar terug.”
Dankzij beweegtherapie en medicatie slaagt Kempenaar er nog altijd in zijn eigen assurantiekantoor te runnen. Daarnaast is hij mede-oprichter van de stichting Parkinson in beweging.
Hij wil voor elkaar krijgen dat de verzekeraars een rol gaan spelen in de vergoedingen voor de danslessen en andere bewegingsvormen. Daarover is de stichting in gesprek met De Friesland.
Uitbreiding
Op termijn hoopt fysiotherapeut Van der Heijden bijvoorbeeld ook yoga, tai chi en nordic walking (lopen met stokken) te kunnen aanbieden aan parkinsonpatiënten. ,,Dat zijn allemaal verschillende bewegingsvormen. Yoga is goed voor het lenig houden, tai chi voor de balans en nordic walking voor de eerste problemen met lopen. Daar begint het, lopen gaat steeds lastiger.”
De stichting slaagde er al in subsidie binnen te halen bij de provincie Fryslân, zodat de dansactiviteiten uitgebreid kunnen worden. De provincie heeft potjes voor innovaties in de zorgeconomie. In Friesland zijn ongeveer tweeduizend mensen met parkinson, een aantal dat elk jaar stijgt.
,,De kleine groepen zijn niet rendabel om danslessen te geven. Als patiënten onder begeleiding bij mij komen sporten wordt dat vergoed door de zorgverzekeraar, maar voor dansen geldt dat niet”, legt Van der Heijden uit, terwijl bewegen zo belangrijk is voor de patiënten. ,,Danslessen moeten ze zelf betalen en dat is voor sommige chronisch zieke mensen soms best een drempel.”
Met dank aan de Leeuwarder Courant voor het mogen overnemen van dit artikel waarvan het origineel hier te lezen is.
Foto Hoge Noorden/Jaap Schaaf