;

Inspirerende Mozaïek workshop door kunstenares Adriana Zoon

Na het succes van de eerste mozaïek workshop in maart 2023, organiseerde Stichting Sonrisa Rijnmond voor de 2e keer een mozaïekworkshop in 3 delen in het Huis van de Wijk Schollevaar. De workshop vond plaats op 3, 17 en 31 oktober 2023 en werd wederom gegeven door mozaïek kunstenares Adriana Zoon.

Dit initiatief werd mede mogelijk gemaakt door WOP Schollevaar via Maak Capelle waarvoor veel dank.

De groep deelnemers bestond uit 8 personen in de leeftijd van ca. 60 tot 94 (!) jaar.  Daar zit 34 jaar tussen. Deelnemers uit verschillende delen van de Capelse wijk Schollevaar die elkaar niet allemaal kenden, iets dat dus ook verbindt.

Bij de eerste sessie kon men kiezen op welke ondergrond men het mozaïek wilde maken. Ook deze keer bleken er weer verborgen creatieve talenten naar boven te komen. Adriana stond ondertussen iedereen bij met goede raad en daad. Tijdens het werken werd uiteraard ook onderling veel gepraat en heerste er een gezellige sfeer.

Aan het eind van deze sessie bleek dat eenieder al uitkeek naar de middag op 17 oktober om hun mozaïek werk af te maken.

Tijdens de sessie op 17 oktober ging de groep deelnemers, gezellig kletsend met elkaar, verder met hun werk. Wat soms nog best hard doorwerken bleek.

     

     

De ervaring van Adriana met dergelijke workshops is dat je een combinatie ervaart van met kunst bezig zijn, geconcentreerd werken, samen zijn, saamhorigheid ervaren en mensen (beter) leren kennen. Los van het ‘iets maken vanuit het niets’ dat voor sommigen al een liefdevolle bestemming heeft.

      

     

Op de laatste middag was het “voegmiddag”. Een heerlijk kliederwerk en altijd weer spannend hoe het mozaïek er na het voegen uit gaat zien.

Adriana gaf advies over de kleur (“Is dat echt mooi, zwart??”zei de 94-jarige) en het aanbrengen van het voegsel. Een aantal deelnemers lukte dit redelijk zelfstandig, een aantal anderen hadden meer hulp nodig van Adriana.

Enkele opmerkingen van de deelnemers: ‘Ik wist niet dat dit zo leuk was’’; ‘Ik zou graag een groter project willen doen” “deze hartjes gaan zeker niet de kast in, maar hangen op een mooie plek voordat de (klein- en achterklein-)kinderen dit weekend komen” en vooral: “Wanneer geef je weer een workshop want ik ken nog meer mensen die hier graag bij hadden willen zijn.”

Opmerking van Adriana: Het was opnieuw heel leuk om met zo’n gevarieerd gezelschap in de leeftijd van eind 50 tot 94 te mogen werken. Er zijn heel verschillende werken ontstaan en vooral na het voegen was men verbaasd over en heel blij met het werkstuk wat ze zelf hadden gemaakt.

Tussen de bedrijven door werd volop gekletst en gelachen en werden nieuwe contacten gelegd.