;

Goud voor Oud in de Vijverhof – en toen was het ineens totaal stil

Goud voor Oud in woonzorgcentrum De Vijverhof in Capelle op donderdag 27 juli werd een heel bijzondere. Want er viel een moment van totale stilte in een zaal met ruim 80 mensen. Dat gebeurt nooit kunnen we zeggen. Rob Nieuwveld en René van de Kamp staan vaak bij elkaar voor Goud voor Oud begint en ervaren dan het geroezemoes in een zaal. Mensen komen binnen, schuiven ergens aan en gaan met elkaar in gesprek. Ongeacht of ze elkaar kennen. Dat is zo gegroeid in zes jaar Goud voor Oud. De vertrouwde omgeving. En we weten dat dit niet vanzelfsprekend is. Maar deze keer viel er een totale stilte na de themapresentatie.

We hadden als gastspreker de Capelse wielrenner Peter Spruit uitgenodigd met een verhaal over de Alpe d’HuZes.

Peter vertelde met foto’s over zijn Alpe d’HuZes ervaring. Het evenement waar zo veel mogelijk geld wordt ingezameld voor onderzoek naar kanker en verbetering van de kwaliteit van leven voor mensen met kanker. Waar op één dag 5.000 deelnemers fietsend, hardlopend of wandelend maximaal 6 keer de beroemde berg opgaan onder het motto “Opgeven is geen optie”.

Wat je ervaart tijdens Alpe d’HuZes zijn de emoties, de gedachten aan dierbaren, het kaarsjes branden voor iemand, met elkaar allemaal vanuit bijna één gezamenlijke gedachte. Bij Peter zelf ging het om een man van een collega die bleek kanker te hebben en inmiddels aan zijn laatste maanden in leven bezig is, begin 40, gezin met twee kinderen. De foto van de man was afgebeeld op zijn shirt zoals velen dat doen.

Al die mensen die Alpe d’HuZes doen hebben iets gezamenlijks en onderweg zorg je voor elkaar. Dat doen ook de bewoners en ondernemers van het dorp. Zij weten elk jaar dat ‘ze’ weer komen en hebben zelf ook ervaringen met kanker. Dus er ontstaat altijd weer harmonie en naar elkaar omzien in gevoel en daad.

Het is overigens een prachtige omgeving waar dit gebeurt.

Het bedrijf waar Peter werkt, Fox Global Logistics, deed het met een team. De baas van het bedrijf had zoiets nog nooit gedaan dus dat bleek moeilijk en toch bleef hij gaan en viel uitgeput in de armen van zijn vrouw.

En zo vertelde Peter, zijn er zo veel mensen die je tegenkomt met een verhaal. Een meisje van 17 die zei “voor mama”, en een man die onderweg stopte op een plek, voor zijn op 17-jarige leeftijd overleden dochter, “dat zijn veel momenten dat je breekt en dan huil je met elkaar.”

Rob Nieuwveld: “En toen, Peter had zijn verhaal deels met een brok in zijn keel en tranen in de ogen verteld en toen ik dat afsloot viel er in de zaal met bijna 90 mensen een totale stilte. Het was volledig stil. In ruim 6 jaar Goud voor Oud hebben René van de Kamp nog nooit meegemaakt dat het echt volledig stil was. Ieder met zijn eigen gedachte bij kanker en liefde.

En toen kwam het Shantykoor Albatros Rotterdam met hun muziekoptreden. Ze zijn één met de middag dus krijgen dit ook mee en zetten een grandioos optreden neer. Je voelde de saamhorigheid in de zaal met een flink aantal nieuwe bezoekers.

Al ruim 6 jaar hebben we Shantykoor Albatros bij onze middagen.
De Vijverhof is altijd goed bezocht.
Na afloop hoorden we van verschillende bezoekers hoe ze geraakt waren door het verhaal van Peter Spruit. En hoe blij ze waren met de afleiding van die sentimenten via het muziekoptreden van het Shantykoor.

Het met je vriendinnen beleven van een Goud voor Oud middag blijkt altijd weer waardevol.