;

Vrijheidskunstwerken voor de Capelse Schenkelkerk en De Hoeksteen

Op 5 mei 2020 zijn twee kunstwerken gebaseerd op het thema 75 jaar Vrijheid, ontworpen en gemaakt door de Palestijnse kunstenaar Jamal Al Shaabi, aangeboden aan twee kerken in Capelle aan den IJssel. Het gaat om De Hoeksteen aan de Rivierweg en de Schenkelkerk aan de Bermweg.

Beide kunstwerken krijgen een blijvende plek bij de kerk.

Voordat de coronacrisis de plannen verstoorde, zou Stichting Sonrisa Rijnmond in samenwerking met Kassem Taha van Welzijn Capelle en ook in samenwerking met Stichting Capels Arabisch Forum, De Schenkelkerk aan de Bermweg 29a en PKN De Hoeksteen aan de Rivierweg 15 twee avondmaaltijden organiseren. In beide kerken zouden 60 mensen hiervoor uitgenodigd worden die met elkaar de avondmaaltijd behorende bij de Ramadan gingen beleven (de Iftar) en verhalen zouden delen over 75 jaar Vrijheid. De verbinding tussen mensen die aan het vasten zijn en mensen die dat niet zijn. De verbinding tussen kerken en de Iftar is een symbool van vrijheid en dat wilden we (de organisatoren) uiting geven. Wij vinden dat vrijheid van binnen komt, die kun je doorgeven aan anderen. De intentie van de Iftar is voor ons als organisatoren: liefde, broederschap, elkaar versterken en openheid/vrijheid voor alle mensen,.

Tijdens de avond zouden drie sprekers vertellen over het thema 75 jaar Vrijheid, organisatoren Rob Nieuwveld en Kassem Taha verdeeld over de twee kerken, dominee Nellie van Voornveld in de Schenkelkerk, predikant Dora Hoekstra in De Hoeksteen en twee nader te benoemen veteranen elk in een van de twee kerken.

Het heeft dit jaar niet zo mogen zijn.

rJuist daarom is vanuit gevoel gisteren bij beide kerken in uiterst kleine kring, met slechts drie mensen bij de ceremonie, het kunstwerk aangeboden.

We zijn heel blij met het gevoel dat ook vanuit de kerken werd uitgesproken en we vertrouwen erop dat we het oorsporonkelijke idee op een ander moment gaan uitvoeren, samen.

Het AD-Rotterdam Oost heeft aandacht besteed hieraan in de krant van 6 mei en al online op 5 mei, waarvoor dank.